Valgfrihed for arbejdsløse giver bedre aktivering

Regeringens og DF’s firkantede aktiverings-politik med et hav af tåbelige regler er en skandale. Men de borgerlige plejer at være store tilhængere af valgfrihed. Gad vidst, om de vil bakke SF’s idé op om, at arbejdsløse også skal have valgfrihed?

De fleste ledige bliver sendt på mange meningsløse jobsøgningskurser. Men mange af dem er i forvejen glimrende til at søge arbejde! På kurserne bliver de ofte sat til at finde deres ”indre fugl”, kaste med æg ned ad en trappe, lægge 7-kabale på computer eller analysere Hitlers og Napoleons underskrifter. Det er skørt og bringer ikke folk tættere på et job.

Aktiveringen skal i stedet tilpasses den enkelte person, så vedkommende får større chancer for at komme i job igen. Derfor bør enkelte arbejdsløse selv bestemme, hvilken retning den første aktivering skal have. SF mener, at den arbejdsløse skal kunne vælge mellem tre muligheder: 1. Efteruddannelse/omskoling 2. arbejde/aktivering på en arbejdsplads eller 3. effektiv jobsøgning. De nærmere detaljer om indholdet skal så aftales med jobcentret eller a-kassen.

I SF tror vi, at det vil være en kæmpe fremskridt, hvis a-kasserne får ansvaret for de arbejdsløse i de første ni måneder. A-kasserne kender medlemmerne, arbejdsgiverne i området og uddannelsesmulighederne, og a-kasserne skal selvfølgelig have penge for deres indsats. De skal bl.a. lave den første jobplan med første aktivering, som fremrykkes til efter 6-9 måneders ledighed. Desuden skal uddannelses-rettighederne forbedres meget.

Det er især VK-regeringens og Dansk Folkepartis eget dårlige refusions-system, der skaber discount-aktiveringen. Billig aktivering på samlebånd belønnes af staten: Kommunerne får 75% refusion af dagpengene, når den ledige er aktiveret, og kun 50% hvis vedkommende ikke er. I stedet bør refusions-procenten være ens.

Inger Støjberg har indledt et lille opgør med sine egne og Claus Hjorts hundredvis af alt firkantede og tåbelige regler. Men det er slet ikke nok. Planen er så lille, at det svarer til, at en person har stjålet 100 kr., men kun indrømmer at have taget 10 kr.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Valgfrihed for arbejdsløse giver bedre aktivering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *