Trepart kan sikre fleksibilitet

Virksomheder og medarbejdere skal rustes bedre til et kommende opsving. Det er en af grundene til, at regeringen snart indkalder til forhandlinger med fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Forhandlingerne skal styrke det danske arbejdsmarked. Det er der brug for, bl.a. fordi fleksibiliteten i den danske arbejdsmarkedsmodel er i fare. Arbejdsløse, der mister retten til arbejdsløshedsdagpenge, skal nemlig nu finde dobbelt så meget arbejde for at få ret til dagpenge. Det var de borgerlige partier, der forhøjede arbejdskravet fra 26 til hele 52 uger og besluttede, at det skal træde i kraft til sommer.

Danmark har nu det længste arbejdskrav i Norden for at få a-kasse-dagpenge. Det viser en rapport, som a-kassernes brancheorganisation AK Samvirke har offentliggjort for nylig. I Sverige er kravet kun 13 ugers arbejde, i Finland 17 uger og i Danmark som nævnt hele 52 uger. Det er meget voldsomt.

Et helt års arbejde er svært at finde for en arbejdsløs. Ja, i mange tilfælde umuligt, for vi har over 160.000 ledige. Derfor har den nye regering kickstartet økonomien og vil skabe vækst og job. Men det tager tid.

Når det til sommer bliver så vanskeligt at genoptjene rette dagpenge, vil det være naturligt, hvis fagbevægelsen i stedet ville kræve længere opsigelsesvarsler ved fyringer. Dette vil gøre arbejdsgiverne utilfredse og forringe fleksibiliteten i den danske model.

I stedet tilbyder både LO og FTF at sikre fleksibiliteten ved at kræve færre arbejdstimer for at genoptjene retten til dagpenge.

Derfor håber jeg på positiv stemning omkring kravet fra LO og FTF om kortere arbejdskrav end 52 ugers arbejde for at genoptjene ret til dagpenge.

Trykt i JP Århus 19. maj 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *