Støjberg bryder sit løfte om mindre bureaukrati

Det skader både arbejdsløse og samfundet, at beskæftigelsesministeren spænder ben for uddannelse af arbejdsløse gennem nye blanketter og besværlige procedurer, mener SF.

”Det er politisk fup, når beskæftigelsesminister Inger Støjberg påstår, at hun vil afbureaukratisere ” siger SF’s arbejdsmarkedsfører Eigil Andersen og henviser til, at beskæftigelsesministeren har indført et sæt bureaukratiske betalingsregler for arbejdsløses ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse i den første ledighedsperiode.

Inger Støjberg er dermed gået stik imod sin egen nye kampagne, hvor hun vil sætte fokus på afbureaukratisering.

”Det er blevet langt mere besværligt for at arbejdsløs at gøre brug af sin ret til f. eks. til et efteruddannelseskursus på det lokale arbejdsmarkedscenter. Den arbejdsløse kan længere blot tilmelde sig kurset og få a-kassens stempel på det. Nu skal den arbejdsløse også forbi det kommunale jobcenter og have udfyldt en stak blanketter. Det kan der så gå en masse ressourcer og tid med – måske endda så lang tid, at det er for sent at komme på det ønskede kursus. Det øgede bureaukrati kan komme til at spænde ben for uddannelse af de arbejdsløse,” siger Eigil Andersen. Resultatet af de nye regler er, at færre arbejdsløse bruger muligheden for 6 ugers selvvalgt uddannelse.

”Årsagen til det hele er, at beskæftigelsesministeren af rent ideologiske grunde vil have de arbejdsløses uddannelse gjort til en købmandsvare, som de kommunale jobcentre skal købe og betale hos uddannelsesinstitutionerne på de arbejdsløses vegne. Ministeren har åbenbart været ligeglad med, at det fører til bureaukratisk benspænd for de lediges efteruddannelse og giver jobcentrene et unødvendigt merarbejde, ” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører.

SF vil afskaffe de bureaukratiske regler. ”Når de arbejdsløse har ret til 6 ugers uddannelse, skal uddannelsesstedet selvfølgelig have penge for det. Derfor foreslår SF, at regningen betales direkte ved kasse ét: Fra Beskæftigelsesministeriet. Der er ikke brug for at koble de kommunale jobcentre ind som en slags mellemhandlere, hvor resultatet kan blive så megen nøl og langsommelighed, at kurset slet ikke bliver til noget. Samfundet har en klar interesse i at undgå den slags bureaukratisk benspænd, så de arbejdsløse får den uddannelse, de har ret til. Det har samfundet hårdt brug for, så vi kan klare os i fremtiden,” siger Eigil Andersen.

SF bakker op om kravet fra LO, A-kassernes Samvirke og 3F om at forenkle lediges ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse, Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.