Stem rigtigt – og få igen en længere dagpengeperiode

SF og S vil annullere besparelserne på dagpenge-området.  Stem rigtigt ved næste valg – så får du igen en længere dagpengeperiode.

Arbejdsløses ret til dagpenge er blevet halveret fra fire til to år. Det har vi i SF kæmpet meget imod sammen med Socialdemokraterne og Enhedslisten. Til alle modstandere af denne nedskæring har jeg kun én trøst: De første arbejdsløse vil først miste retten til dagpenge som følge af den nye regel i sommeren 2012 – og inden da skal vi have folketingsvalg, for det skal ifølge grundloven holdes senest 13. november 2011!

Med andre ord: Ved at stemme rigtigt kan du sikre, at arbejdsløses tryghed og sikkerhed bliver langt bedre end den nedskæring, som det borgerlige flertal nu har kørt igennem som en bulldozer, henover hovedet på lønmodtagerne og fagbevægelsen.

En ny regering vil annullere besparelsen og føre pengene tilbage til dagpenge-området. Herefter vil der blive indkaldt til tre-parts-forhandlinger med arbejdsmarkedets parter. Udgangspunktet vil være de hidtidige regler med en dagpengeperiode på 4 år. Om det så ender med en dagpengeperiode på 3, 4 eller 5 år kan ikke siges på forhånd – det skal forhandles.

Dansk Folkeparti har jaget en brødkniv i ryggen på de arbejdsløse. Pia Kjærsgaard har bildt folk ind, at hun beskytter de svage og udsatte grupper i samfundet. Men det var hendes parti, der kom med forslaget om at forkorte dagpengeperioden. Mon ikke det er ny Danmarks-rekord i dobbelt-moral?

Mange arbejdsløse må jo gå fra hus og hjem, når dagpengeperioden halveres. Det skyldes, at de havner i ”det sorte hul” med 0,00 kr. i indtægt pr. måned. De kan ikke få kontanthjælp, fordi de har en bil, en ejerbolig eller en ægtefælle med lønindtægt.

Men Løkke, Mallorca-Lene og Pia Kjærsgaard ødelægger også den danske arbejdsmarkedsmodel, flexicurity-modellen. Arbejdsgiverne har nydt gavn af forholdsvis korte opsigelsesvarsler, fordi lønmodtagerne har haft ret til dagpenge i en lang periode. Nu er balancen brudt.

Højkonjunkturen bragte for et par år siden arbejdsløsheden helt ned på 40.-45.000. Det er tæt på fuld beskæftigelse, fordi nogle altid vil være ledige mellem to job. Så langt kom vi ned med en dagpengeperiode på fire år. Intet tyder altså på, at denne periode spærrer for at folk kommer i arbejde. Nej, det afgørende punkt er, om samfundet og arbejdsgiverne vil tilbyde job nok.

Regeringen har den uhyrlige påstand, at dagpenge-forringelserne vil have skabt 13.000 nye job i 2014. Rent sludder. Forventningen bygger på en ubehagelig, liberalistisk tanke om, at når man presser arbejdsløse ud over den økonomiske afgrund, vil mange ledige sige ja til underbetaling på jobbet. Men jeg tror heldigvis ikke, at arbejdsløse vil lade sig bruge til løntrykkeri. Dermed vil regeringen heller ikke opnå sin besparelse på 4 milliarder kroner. Regeringens regnestykke vil simpelthen brase sammen.

3F’s hjemmeside 7. juli 2010.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *