SF: Større indsats mod dødsulykker på jobbet

Regeringen har nedprioriteret det forebyggende arbejde.

”At gå på job skal ikke betyde, at man siger goddag til døden. Derfor bør indsatsen for at undgå dødsulykker på arbejdspladserne forstærkes,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Baggrunden er, at man i Danmark har et stort antal dødsulykker på 2,7 dødsfald pr. 100.000 medarbejdere. I Norge er tallet kun 1,0 pr. 100.000 ansatte og i Sverige 1,4.

SF foreslår bl.a.:

1. Et af de store områder med dødsulykker er byggeriet. SF foreslår, at alle skal have et obligatorisk to-dages sikkerhedskursus inden de begynder at arbejde i bygge-branchen. Dette vil bl.a. opfange de mange øst-arbejdere, hvis uddannelse i sikkerhed er alt for ringe, og som derfor har en over-hyppighed af dødsulykker.

2. Jyllands-Posten bringer i dag to eksempler på dødsulykker på jobbet: Tankvogns-chauffører, der er fejlinformeret om indholdet af deres last. SF foreslår, at kravene til dokumentation for lastens indhold fra leverandør og lastbilchaufførens arbejdsgiver må skærpes. Chauffører skal have ret til ordentlig information, inden de begynder at tanke/laste og køre.

3. Bøderne for overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne, når der først er sket en alvorlig arbejdsulykke er blevet fordoblet. SF mener, at bøderne også skal fordobles i de tilfælde, hvor sikkerhedsregler er overtrådt på en sådan måde, at dette kunne have ført til en alvorlig ulykke. Fejlen er jo lige stor, selv om man så kan glæde sig over, at det ikke denne gang førte til en ulykke.

4. Danske virksomheder skal være bedre til at forebygge arbejdsulykker. SF foreslår, at virksomhederne i deres arbejdspladsvurdering skal fastlægge mål for at nedbringe ulykkes- og sundhedsrisikoen ved arbejdet, vælge aktiviteter for at nå målene og udpege indikatorer til at måle, om det går den rigtige vej – og om det går hurtigt nok.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmiljø. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.