SF kræver bedre kvalitet i aktiveringen: Arbejdsløse skal have større ret til uddannelse og efteruddannelse

Aktiveringen må omlægges fuldstændig for at hjælpe folk i arbejde, mener SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen. Arbejdsløse skal have større ret til efteruddannelse og uddannelse. Desuden skal a-kasserne have ret til at spille en mere aktiv rolle.

Ifølge en ny undersøgelse i ugebrevet A4 mener omkring halvdelen af de arbejdsløse, at aktiveringen ikke bringer dem tættere på et job. Lige så mange mener simpelthen, at pengene på aktivering er spildt.

– Det er en hån mod de arbejdsløse, når beskæftigelsesminister Inger Støjberg nu igen svarer, at aktiveringssystemet er ’rigtig godt’. Realiteten er, at det er rigtig skidt, fordi det spilder de lediges tid og skatteydernes penge ved at tvinge ledige på meningsløse jobsøgningskurser, hvor man skal finde sin ’indre fugl’ og lægge 7-kabale på computer. Eller sætter folk til ”dum i arbejde”. Man forstår godt, at arbejdsløse i Danmark giver dumpe-karakter til dét system. Systemet må omlægges, så der tages individuelle hensyn til den arbejdsløses baggrund og behov for nye kvalifikationer, siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

Danmark står midt i en stor omstillingsproces, hvor mange ufaglærte jobs forsvinder til Asien og Østeuropa. Derfor mener SF’s arbejdsmarkedsordfører, at vi må ruste arbejdsstyrken meget bedre, end det sker i dag. Han foreslår derfor en række konkrete ændringer:

– Alle ledige skal have ret til mindst 13 års uddannelse i løbet af deres liv. Som ufaglært, der har forladt folkeskolen efter 9. klasse, har man stadig ret til tre års uddannelse selv om man f. eks. bliver fyret som 45-årig. Man skal enten kunne blive voksenlærling eller tage en uddannelse som lærer, socialrådgiver, pædagog, sygeplejerske eller noget helt femte mens man får en voksen-SU, der svarer til dagpengene.

– Arbejdsløse skal kunne få mange flere efteruddannelses-kurser. Her siger man i dag alt, alt for tit nej til de lediges ønsker.

– A-kasserne kender medlemmerne, arbejdsgiverne og job-mulighederne i området bedst. Derfor skal a-kasserne have ret til at overtage kontakten med de arbejdsløse i de første 9 måneders arbejdsløshed. Aktiveringen fremrykkes, så a-kassen også udarbejder den første aktiveringsplan. A-kasserne skal have samme beløb ekstra til deres arbejde, som jobcentret ville have brugt af ressourcer på den enkelte ledige i de 9 måneder.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.