SF kalder Støjberg i samråd om
forgiftede arbejdere i Århus

Sagen om de kviksølv-forgiftede medarbejdere fra termometer-fabrikken Kamstrup i Århus kommer nu op i Folketinget. ”Arbejderne blev svigtet af både den tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort og den nuværende Inger Støjberg. Ministrene har vidst gennem rapport fra 2008, at arbejderne havde for meget kviksølv i kroppen. Det er pligtforsømmelse, at de to Venstre-ministre ikke kontaktede de tidligere ansatte og deres familier,” siger SFs arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen, Århus. 

”Det er ualmindelig groft og umenneskeligt, at de to Venstre-beskæftigelsesministre var klar over, at der var en kæmpe skandale med alt for meget kviksølv i kroppen hos tidligere arbejdere på termometer-fabrikken Kamstrup i Åbyhøj i Århus – men undlod at kontakte de tidligere arbejdere. Ministrene burde have gjort dem opmærksom på problemet, have tilbudt dem en lægelig undersøgelse og vejledt dem i muligheden for at få erstatning,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Han henviser til de afsløringer, som 3F’s ”Fagbladet” er kommet med. Kviksølv er et giftigt tungmetal, der ophobes i kroppen og kan føre til en stribe livstruende sygdomme.

”Der er tale om en pligtforsømmelse af værste slags fra ministrenes side, som almindelige mennesker ville være blevet fyret for. Derfor må Inger Støjberg nu straks kontakte de tidligere medarbejdere. Og jeg indkalder Støjberg til et samråd i Folketinget for at få en forklaring,” siger SF’eren.

Han mener, at der er behov for en kulegravning af hele sagen. ”Hvordan kan det dog gå til, at Arbejdstilsynet igennem flere årtier er kommet med det ene pålæg efter det andet – men at forgiftningen af arbejderne forsatte, fordi den uansvarlige omgang med kviksølv på Kamstrup ikke blev stoppet, ” siger Eigil Andersen.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmiljø. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *