SF: Forstærket kamp mod social dumping

Ekstra 65 mill. kr. skærper kampen mod udenlandske fup-og-svindel-firmaer. Men SF har flere forslag til mere effektiv kontrol

 Jeg blev meget glad, da der forleden var en razzia mod udenlandske fup-og-svindel-firmaer. De snyder for at betale moms og skat, blæser på alle arbejdsmiljøregler og underbetaler. Det skal vi have stoppet, fordi det underminerer danske job.

Social dumping er et kæmpe samfundsproblem, og derfor vil den nye regering have en langt mere effektiv kontrol. Derfor har bl.a. SF støttet en bevilling på 65 millioner kroner ekstra til politiet, Arbejdstilsynet og SKAT, så der kan afsættes mere mandskab til kontrollen.

Første resultat var razziaen forleden, hvor man tjekkede godt 100 byggepladser og gartnerier. Og ”fangsten” var stor: SKAT fandt hele 80 udenlandske firmaer, der mistænkes for ikke at betale skat og moms. Det bliver nu undersøgt nærmere. 24 fik straks-påbud af Arbejdstilsynet, fordi sikkerheden og arbejdsmiljøet ikke var i orden.

Samtidig vil 23 af de udenlandske firmaer få en bøde, fordi de ikke har tilmeldt sig det såkaldte RUT-register, som er et register over udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark. Arbejdstilsynet kontrollerer, at firmaerne har tilmeldt sig. SF vil foreslå, at Arbejdstilsynet simpelthen også får magt til at stoppe arbejdet, når tilmeldingen ikke er i orden.

Men vi har flere ideer, som kan gøre Arbejdstilsynets kontrol mere effektiv. SF foreslår – ligesom byggeriets fagforeninger – at der indføres et ID-kort for alle, der arbejder i byggebranchen i Danmark, altså også udlændinge.

Dermed bliver kontrollen lettere. Hvis Arbejdstilsynet møder en udenlandsk bygningsarbejder, der ikke har ID-kort, ved tilsynet straks at arbejdet er ulovligt og skal stoppes. De udenlandske firmaer skal nemlig først have udleveret ID-kort til medarbejderne, når de har tilmeldt sig RUT-registret.

En tredje idé er at indføre en lov om kædeansvar. Her får hovedentreprenøren ansvaret for, at hans underentreprenører betaler skat og moms. Det er tit dem, der svindler. Betaler de ikke, skal SKAT i stedet opkræve pengene hos hovedentreprenøren! Han vil så tænke sig om to gange, inden han laver aftaler med plat-og-svindel-firmaer som underentreprenører. Det vil nemlig kunne koste ham kassen…

Trykt i 7-8 regionale aviser, bl.a. Midtjyllands Avis 2. april 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Social dumping. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *