Senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet
kan opnås uden at forringe efterlønnen

SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, foreslår, at der laves bedre ordninger for de mange ældre lønmodtagere, der gerne vil fortsætte med at arbejde, hvis de kan gå ned i timetal. Det vil spare mange penge til fuldtids-efterløn.”Efterlønsmodstandere som de konservative påstår, at titusinder af arbejdsdygtige danskere nødvendigvis vil gå på efterløn fremover, og at man må tvinge folk til at gå senere på efterløn. Men virkeligheden viser noget andet. Flere og flere venter med at gå på efterløn, og mange har et ønske om at fortsætte længere tid på arbejdsmarkedet under de rette betingelser”, siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Flere undersøgelser viser, at mange ældre lønmodtagere gerne vil fortsætte på arbejdsmarkedet – uden at gå på efterløn – hvis de kan gå på nedsat tid. Det ønske skal imødekommes, hvis det står til SF.

”Folk skal have bedre mulighed for en gradvis nedtrapning af arbejdet og overgang til pensionist-livet. På den måde kan vi være med til at motivere flere til at gå senere på efterløn. Der er slet ikke brug for de konservatives tvungne udskydelse af efterlønnen eller de radikales afskaffelse af efterlønnen. De skal holde fingrene væk fra folks velfortjente efterløn og i stedet koncentrere sig om at skabe bedre muligheder for at vælge en gradvis tilbagetrækning. Det vil være en god forretning for samfundet at kunne spare en efterløn mod at betale en mindre udgift for den nedsatte arbejdstid,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

 SF foreslår bl.a., at man som 60-årig skal kunne gå op til ti timer ned i arbejdstid, hvor man kan få delvis lønkompensation ved at indføre ret til supplerende dagpenge for disse timer indtil man fylder 65 år. Denne gruppe lønmodtagere skal også fritages for modregning af deres pensioner, ligesom de skal kunne optjene ret til den skattefri præmie på 140.000 kr., som allerede i dag udbetales til dem, der har ret til efterløn men ikke bruger retten.

Dette indlæg blev udgivet i Efterløn. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.