Send den borgerlige regering på pension

14.000 nye job i udkantsområder, slut med at ydmyge arbejdsløse og stop for social dumping var nogle af de krav, som jeg ridsede op i min tale 1. maj 2010 i Aalborg

Den borgerlige regering er træt.

Jeg vil foreslå, at vi hjælper den med at komme på pension!

Lad os fyre lille Lars, Mallorca-Lene og Pia Kjærsgaard ved næste valg!

Denne sorte treenighed har

– bl.a. siddet med armene over kors, mens titusinder og atter titusinder af danskere har fået fyresedlen.

– Det sorte kabinet har gjort flere mennesker fattige i Danmark. Der er blevet 67.000 flere fattige i løbet af de 9 år, hvor de borgerlige har haft magten

– De har forøget Danmarks underskud ved champagne-reformen – skattereformen, som har givet milliarder til højtlønnede og rige. Almindelige lønmodtagere og arbejdsløse har ikke fået en krone – eller et direkte minus!

– Regeringen har skabt store huller i velfærden. Ældre, børne-institutioner og folkeskolen er blevet ramt. Det er simpelthen for ringe. Årsagen til det hele er, at regeringen ikke vil give penge nok til kommunerne på grund af de riges skattestop.

– Sygehuse har måttet fyre i hundredvis af ansatte – også fordi staten ikke har givet regionerne penge nok.

– Regeringen har skabt et forsikrings-Danmark med et A-og et B-hold inden for sundhedsvæsnet. Det kan vi ikke acceptere. Når man er syg, skal det ikke afhænge af ens pengepung om man skal hjælpes eller ej.

– Regeringen lader de unge i stikken. 8.000 unge mangler en praktikplads. Dem må vi ikke tabe på gulvet.

Nordjylland: Danmarks største arbejdsløshed

Her i Nordjylland har arbejdsgiverne været i gang med mange fyringer. Nordjylland har nu Danmarks højeste arbejdsløshed. Det er simpelthen uhyggeligt, at over 5.000 mennesker her i området har mistet deres job i løbet af det seneste år.

For den enkelte person er det et meget stort tab at stå uden arbejde:

Man går flere tusinde kroner ned i indtægt om måneden.

Man mister sin opgave / sin funktion i samfundet.

Og man mister fællesskabet med kollegerne.

I udkantsområderne i Danmark er man jo nærmest i gang med en luk-og-sluk-aktion: Arbejdspladser, skoler, busruter og sygehuse lukkes. Det går selvfølgelig ikke.

Nu påstår Venstre så, at de vil hjælpe udkantsområderne.

Jamen du godeste – hvorfor har de borgerlige så ikke gjort det i de 9 år, hvor de nu har siddet ved magten? Det er jo totalt utroværdigt.

14.000 nye job i udkantsområder

SF foreslår, at der skal etableres 14.000 nye job i udkantsområderne i Danmark. Støtten til iværksætteri i udkantsområder skal forbedres, så der kommer flere job. Og når bankerne ikke vil låne penge til virksomheder i udkantsområder, må staten gøre det i stedet! Men vi skal også have gang i mange andre ting – f. eks. energi-forbedringer, både af private boliger og offentlige bygninger. Det gavner ikke bare beskæftigelsen – vi får også mindre CO2-udslip, til gavn for miljøet.

Vi skal have fremrykket mange flere offentlige investeringer. Den arbejdsløshed vi har, skal selvfølgelig bruges til noget fornuftigt. Jeg fatter ikke, at f. eks. bygge- og anlægsarbejdere skal gå rundt med tomme hænder, når vi kan skaffe arbejde til mange flere af dem – til gavn for samfundet.

Nyt eksport-eventyr skal planlægges

I mange år haft Danmark fået milliard-indtægter på eksport af vindmøller. Det har regeringen saboteret ved at stoppe bygningen af vindmøller i 6-7 år. Det var en kæmpe fejl.

Men hvad skal vi leve af i fremtiden? Hvorfor har regeringen ikke for længst sat et arbejde i gang på det område? Man bør sætte forskere, erhvervsledere og fagbevægelse sammen for at se på, hvad Danmarks nye, industripolitiske eventyr skal være.

Det burde være sket for længst. Det bliver en af de vigtigste opgaver for en ny regering under Helle Thorning Schmidt og Villy Søvndal.

Og med hensyn til de unge, så MÅ vi ikke tabe en hel generation på gulvet. Vi SKAL have flere praktikpladser. Bl.a. skal stat, regioner og kommuner kræve, at når et firma arbejder for det offentlige, skal det selvfølgelig også have have praktikpladser til lærlinge. Sådan gør man allerede i det storkapitalistiske USA! Amerikanerne undrer sig meget over, at stat og kommuner ved udlicitering ikke allerede nu stiller disse krav til de firmaer, der får opgaverne.

Så dårligt behandles arbejdsløse

Er I klar over, hvordan man behandler arbejdsløse i Danmark?

En arbejdsløs kvinde fra Nordjylland blev som så mange andre tvunget til at tage på et jobsøgningskursus, som et privat firma stod for. Her skulle hun finde sin ”indre fugl”.

Hun fandt ud af, at hun var 68% due og 32 % ugle.

Men som hun sagde:

Jeg forstår ikke, hvordan det bringer mig nærmere på et job.

Og det har hun jo så evig ret i.

Andre arbejdsløse bliver på disse jobsøgningskurser sat til at kaste med æg ned ad en trappe, uden at de går i stykker.

Andre lærer at lægge 7-kabale på computer osv. osv.

Det er simpelthen en skandale, at vi behandler ledige på den måde, for det er spild af tid og penge – både for de arbejdsløse og for samfundet.

Men det er billig aktivering, og så skovles ledige nærmest på disse kurser.

SF vil give valgfrihed mellem tre muligheder

Hvad vil SF sætte i stedet?

Vi vil bl.a. give ledige en valgfrihed. De borgerlige plejer jo at være store tilhængere af valgfrihed. Så bliver det spændende, om det mon også gælder for arbejdsløse?

Vi foreslår, at den arbejdsløse ved sin første aktivering skal kunne vælge mellem tre retninger:

1. Enten efteruddannelse / uddannelse.

2. eller arbejde – helst almindeligt arbejde, men ellers aktivering på en arbejdsplads.

3. eller effektiv hjælp til jobsøgning

Samtidig vil vi give den enkelte ledige langt større rettigheder til efteruddannelse og uddannelse – hvor bl.a. ufaglærte kan blive faglærte gennem voksenlærlinge-ordningen, som skal udvides.

Så vil det hele komme til at fungere langt, langt bedre – til gavn for både arbejdsløse, virksomhederne og hele samfundet.

Firkantede regler i massevis fra regeringen

Den borgerlige regering – Claus Hjort og Inger Støjberg – har bombarderet arbejdsløse, jobcentre og a-kasser med dynger af firkantede regler, der stinker af helt urimelig mistillid.

Stakkels arbejdsløse, siger jeg bare – og stakkels medarbejdere i jobcentrene.

Er I klar over, at 75% af jobcentermedarbejdernes tid går med at udfylde papirer – bureaukrati, kontrol dokumentation? Det er rystende. Kun 25 % af tiden går med at snakke med arbejdsløse og arbejdsgivere. Det er meget langt ude.

En ny regering vil selvfølgelig sørge for, at 75% af jobcentermedarbejdernes tid kommer til at gå med at skaffe job hos arbejdsgiverne – og snakke med de ledige, der skal ha’ jobbene eller på efteruddannelse.

Slut med ydmygelser

Når en ny regering kommer til, skal det være slut med at mistænkeliggøre og ydmyge alle arbejdsløse.

Det skal være slut med alt for mange og alt for firkantede regler.

Det skal være slut med elendige jobsøgningskurser, hvor man skal finde sin indre fugl.

Under en ny regering skal arbejdsløse behandles som det, som de i virkeligheden er:

Almindelige mennesker – helt på linje med dem, der har et arbejde.

Stop for social dumping

En ny regering skal også sætte en stopper for social dumping.

Det er jo arbejdere fra især de østeuropæiske EU-lande, der kommer hertil og som spises af med lønninger på 50 kr. i timen, ikke betaler skat og blæser på alle arbejdsmiljø-regler.

Det er en meget konkret trussel mod danske job, som folk selvfølgelig ikke vil finde sig i.

I virkeligheden er det ikke kun den enkelte håndværker eller chauffør, der er truet.

Det er hele velfærdssamfundet – for hvis det danske lønniveau i løbet af årrække bliver sænket på grund af udenlandsk arbejdskraft, så bliver det også en lavere løn, der skal betales skat af. Det vil betyde færre penge til vores fælles velfærd. Meget alvorligt.

Kæde-ansvar et godt værn

Er alle mon klar over, at udenlandske firmaer, der har arbejdet i Danmark, kan flygte fra at betale løn, skat og afgifter – og gør det? Sådan er det desværre. Det vil SF sætter en stopper for.

Sammen med Socialdemokratiet vil vi indføre et såkaldt kædeansvar gennem lovgivning. Det sker i bedste forståelse med fagbevægelsen, bl.a. BAT-kartellet inden for byggeriet.

Kædeansvar vil være en stor forbedring. Det betyder, at hvis man bliver underbetalt af en under-entreprenør, så kan man gå højere op i kæden – til hovedentreprenøren eller bygherren – og kræve den betaling, som man har krav på. Og så er det hovedentreprenøren eller bygherren, der kommer til at betale – også selv om den udenlandske underentreprenør er stukket af eller bare ikke vil betale.

Det vil være en stor forbedring.

Vi må stå fuldstændig fast på, at der skal være dansk løn på danske arbejdspladser.

Regeringens fyringer i kommunerne

Regeringen kræver nu, at kommunerne skal fyre 8.000 medarbejdere. I praksis bliver det nok endnu flere. Det skal ske oven i de store nedskæringer, der allerede er sket – og som skyldes, at regeringen har taget økonomisk kvælertag på kommunerne.

I SF siger vi nej.

Det skal ikke endnu en gang være børnene, de ældre og udsatte grupper, der skal betale regningen for de velhavendes skatte-fest.

SF har derfor lavet en skatteplan sammen med Socialdemokraterne, hvor millionærer skal af med mere i skat. Selskabsskatten skal sættes op. De multinationale firmaer skal OGSÅ betale skat, og der kommer afgifter på usunde madvarer.

Det får du med en ny regering

Men til gengæld skal kommunerne og sygehusene have flere penge – til gavn for de ældre, børnene og udsatte grupper.

Unge skal have praktikpladser.

Fattigdomssatserne – starthjælp til flygtninge og kontanthjælpsloftet – skal afskaffes.

Social dumping skal stoppes.

Efterlønnen skal bevares – af hensyn til de mange, der er slidt ned efter mange års hårdt arbejde.

Arbejdsløse skal have flere rettigheder bl.a. til uddannelse – og udsættes for mindre bureaukrati.

Privathospitaler skal ikke længer favoriseres med overbetaling. Vi skal holde fast på det offentlige sygehusvæsen og forbedre det.

Danmark skal holde op med at følge efter krigsgale præsidenter.

Vi skal have flere job til arbejdsløse.

DET er en del af varedeklarationen på en ny regering.

Lad os hjælpes ad med at få den!

Fagforeninger – miljø-organisationer – studenterorganisationer – politikere – men først og fremmest: Det enkelte menneske.

Det sorte kabinet skal væltes – ved fælles hjælp

Snak med din familie, Snak med dine kolleger på jobbet. Snak med dine venner og bekendte. Fortæl dem om de steder, hvor den er gal med velfærden i det danske samfund – og hvad man kan gøre i stedet, når en ny regering får magten.

Lad os hjælpes ad, så er jeg sikker på, at det sorte kabinet -med Lars Løkke i spidsen – bliver væltet af pinden ved næste valg.

Fortsat god 1. maj !

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmarked generelt. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.