Retfærdig efterløn

Hvorfor skal det kun være bankdirektøren med millioner af kroner i baglommen, der skal kunne holde op med at arbejde som 60- eller 62-årig? Det vil jo være dybt uretfærdigt. Derfor skal vi fastholde efterlønnen, som er den menige lønmodtagers mulighed for at gøre som bankdirektøren.

Mine forældre gik i sin tid på efterløn for at være mere sikre på at få nogle gode år sammen, hvilket de har været rigtig glade for.

Arbejdsgiverne forlanger en skræmmende stor effektivitet, som mange mennesker har svært ved at klare – det ene årti efter det andet. Alligevel kræver en hærskare af borgerlige politikere, økonomer og spindoktorer nu efterlønnen afskaffet. Men har de selv arbejdet på en arbejdsplads med stor nedslidning? Jeg tror det ikke – for så ville de vide, at der ofte er tale om både fysisk og psykisk nedslidning. Mange trues af stress, udbrændthed, blodpropper og en alt for tidlig død. Andre har smerter hver dag på grund af nedslidningen.

Det ved fabriksarbejdere, skraldemænd, rengøringsassistenter, slagteriarbejdere, sosu-hjælpere, murere, buschauffører, tømrere, træindustriarbejdere osv. alt om. Derfor går 60 % af dem på efterløn på et tidspunkt inden de fylder 65 år. Kun godt 20 % af akademikerne gør det samme.

Men selv om vi bevarer efterlønnen, kan vi sagtens få flere til at arbejde længere tid, når vi om nogle år kommer til at mangle arbejdskraft. Det dårlige arbejdsmiljø skal forbedres. Men det er ikke nok.

Arbejdsgiverne forsømmer alt for tit at spørge, om den enkelte medarbejder har lyst til at fortsætte efter de 60 år. Men arbejdsgiverne bør også tilbyde favorable seniorordninger, hvor man går ned i arbejdstid og får supplerende efterløn.

 Jeg vil bl.a. også foreslå, at Folketinget giver efterlønsmodtagere med deltidsarbejde ret til at optjene arbejdstimer til den skattefri præmie, hvilket de ikke har ret til i dag.

Resultat vil blive, at folk frivilligt vil arbejde længere tid. Men samtidig med, at vi beholder retten til efterløn.

Indlæg trykt i Horsens Folkeblad 8. januar og i Midtjyllands Avis 12. januar 2011.

Dette indlæg blev udgivet i Efterløn. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *