Regeringen vil sende syge på tvangsarbejde

Mange langtidssyge vil desværre blive tvunget ud i et helt urimeligt arbejde, som de er ude af stand til at klare, hvis et forslag fra Fogh-regeringen bliver vedtaget i Folketinget.

Regeringen vil lægge systemet så djævelsk til rette, at kommunerne kan tjene millioner af kroner på at sende syge i deltids-arbejde i mindst ti timer om ugen. Hvis den syge sendes i aktivering på den måde, vil regeringen refundere hele 65 % af kommunens udgift til vedkommendes sygedagpenge. Hvis den syge derimod er fuldtids-syg, vil Anders Fogh og Claus Hjort derimod kun refundere 35 % af vedkommendes sygedagpenge.

Men vil kommunerne da sende syge mennesker på tvangsarbejde, som de ikke kan magte? Ja, det tror jeg desværre vil ske i mange tilfælde. Det skyldes især, at de fleste kommuner i forvejen mangler penge på grund af det jerngreb, som Fogh-regeringen holder kommunerne i med skattestop og for små bloktilskud fra staten. Dette har medført store huller i vores velfærd inden for ældre-området, på daginstitutionerne og i folkeskolen.

På denne miserable baggrund vil kommunerne gøre næsten alt for at få 65 % refusion af sygedagpengene i stedet for bare 35% fra den niende syge-uge. Kasse-tænkningen er tit meget styrende. Erfaringen fra førtidspensions-området er for øvrigt, at firkantet lovgivning medfører, at mange syge sendes i helt urealistiske arbejdsprøvninger. En del af dem går ned med flaget og ryger helt ud af arbejdsmarkedet.

Men kan den enkelte syge sige nej til mindst ti timers arbejde om ugen? Nej, for så mister man simpelthen sine sygedagpenge, siger regeringens forslag. Et alvorligt økonomisk pres på den enkelte familie, som er en hård og urimelig straf. I stedet for sygedagpenge kommer man så på kontanthjælp. Men har ens ægtefælle et job, betyder det at man får 0,00 kr. kroner og kan risikere at skulle gå fra hus og hjem.

Jeg er enig i, at langtidssyge medarbejdere skal hjælpes bedre og hurtigere til at komme tilbage på jobbet i virksomheder og institutioner. I nogle tilfælde kan det være en god ide at gå langsomt i gang med nogle få timers arbejde om ugen. Men lad det dog være frivilligt og uden at ændre de stærkt styrende refusions-procenter! Desuden bør tillidsmanden eller sikkerhedsrepræsentanten også med i samtalerne og skal godkende et eventuelt deltidsarbejde til den syge. Ellers vil vi få alt for mange tragiske skæbner.

Dette indlæg blev udgivet i Syge, herunder aktivering og tagget . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.