Regeringen styrker kampen mod social dumping

Nye initiativer for at stoppe udenlandske firmaers lovløshed på byggepladser og i lastvognsbranchen

Af Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører for SF i Folketinget

Utrygheden blandt mange danske lønmodtagere og deres familier er stor. Deres job undermineres af udenlandske firmaer, som snyder i moms og skat. Samtidig underbetaler de ofte deres medarbejdere og blæser på alle arbejdsmiljøregler. Det er et uvæsen, som vi skal gøre meget for at bekæmpe. Den udenlandske arbejdskraft skal følge de danske regler.

Den borgerlige regering under Lars Løkke lod stå til. Men den nye regering tog fat allerede for et år siden. SF var dengang med til at bevilge 65 mill. kroner til en forbedret kontrol mod social dumping. Pengene går til ekstra mandskab til politiet, SKAT og Arbejdstilsynet. Og det har virket! Siden er der gennemført stribevis af razziaer, som har afsløret massevis af ulovligheder. 

Nu bliver kampen mod social dumping yderligere forstærket. Det sker i forbindelse med finansloven. Et udenlandsk firma kan fremover få en straks-bøde på 10.000 kr. (ligesom en P-bøde), hvis virksomheden ikke har tilmeldt sig det særlige register over udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark.

Mange er i øvrigt fup-firmaer, der bare har en postkasse i Warszawa. Dette er en del af svindlen, for så betaler de intet i moms og skat – hverken i Polen eller Danmark. Derfor får SKAT fremover årligt 9 mill. kr. ekstra til at tjekke, at firmaerne eksisterer i deres hjemlande.

Den danske lastvognsbranche er ved at blive smadret af udenlandske lastbiler, der overtræder EU’s regler for kørsel i Danmark. Derfor er det meget glædeligt, at vi nu også bevilger 7,5 mill kr. ekstra til politiets kontrol næste år. Det er der hårdt brug for. Lovløsheden, som vi kender fra det vilde Vesten i USA, er lige så stor for mange østeuropæiske lastbilers vedkommende.

Endelig bliver der arbejdet videre med ideen om at indføre et ID-kort for alle bygningsarbejdere i Danmark. Kontrollen med de ulovlige forhold vil blive langt lettere, hvis dette kort indføres: Ingen ID-kort på en byggeplads vil være lig med ulovlige forhold. Først, når det udenlandske firmaer tilmelder sig det obligatoriske RUT-register her i Danmark, får det udleveret ID-kort til sine medarbejdere.

Trykt i Århus Stiftstidende 26. november 2012 og i Horsens Folkeblad 27. november 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Social dumping, Trafik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.