Red arbejdsløse fra fallit

Utrygheden blandt arbejdsløse på dagpenge er stor. Tusinder af dem risikerer fra nytår at havne i økonomisk ruin, fordi Lars Løkke og Pia Kjærsgaard har forkortet dagpengeperioden fra fire til to år.

Mange familier vil skulle gå fra hus og hjem. Årsagen er, at når dagpengene stopper, vil mange i stedet få 0,00 kr. i kontanthjælp, fordi de har en ægtefælle i arbejde eller har bil eller ejerbolig. Altså skal en familie gå fra to lønindtægter til kun én. Dette er umuligt at leve af for de fleste.

Samfundet kan ikke være bekendt at støde borgere ud i mørket på den måde. Vi har jo ikke job til de 164.000 arbejdsløse! Derfor mener jeg, at vi bør hjælpe – være solidariske. Det kan ske på flere gode måder.

Dagpengeperioden kan igen forlænges midlertidigt med et halvt år. Den nye regering har allerede forlænget med et halvt år for de fleste af dem, der ellers ville være røget ud af systemet her i andet halvår 2012. Nu kan man så forlænge med yderligere et halvt år i første del af 2013.

Et andet forslag er at gøre det lettere at genoptjene ret til dagpenge. Venstre og Dansk Folkeparti satte arbejdskravet op fra et halvt til et helt år. Men det er jo vanvittig svært – og i mange tilfælde umuligt – at finde et års arbejde i denne tid med stor ledighed. Derfor bør arbejdskravet som minimum igen sænkes til et halvt års arbejde. Det er også svært at finde – men dog lettere end et helt års arbejde.

Et tredje forslag er, at kommunerne får pligt til at sætte turbo på at finde job til dem, der risikerer at miste dagpengeretten. Der foregår nogle spredte forsøg for øjeblikket. Indsatsen skal strammes op. Men desværre kan det nok ikke lade sig gøre at skaffe job til dem alle. Derfor er de to andre løsninger stadig vigtige.

Måske er du i arbejde og tænker: ”Det her vedrører ikke mig”. Så husk, at også du desværre kan miste jobbet før du tror det. Derfor er det både generelt vigtigt og kan få personlig betydning, at vi hjælper arbejdsløse på dagpenge ordentligt.

Trykt i Århus Stiftstidende søndag 5. august 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *