Radikale glemmer de nedslidte

Den radikale partileder Morten Østergaard er valgt til Folketinget i Århus. Han forslag om, at pensionsalderen skal forhøjes, er et eksempel på, at de radikale nok sidder for meget på café og drikker cafe latte – og mangler kontakt til det virkelige liv.

Nogle ældre er mere friske og kan sagtens arbejde. Men andre ældre kan ikke klare deres opslidende job og bliver derfor Sorteper, hvis de skal arbejde til de er 68 eller 70 år. Tænk bare på nedslidende arbejde som murer, tømrer, rengørings-assistent, sosu-medarbejder. Højere pensionsalder vil betyde, at mange af dem kommer i klemme og havner på en indtægt på 0,00 kroner. Det kan vi som samfund ikke være bekendt. Husk at det er mennesker, der har slidt og slæbt i årtier med at holde samfundets hjul i gang. Derfor er det urimeligt, hvis de skal ende som tabere i et pensions-spil. Det er jeg meget imod.

Ganske vist siger de radikale, at ”vi” lever længere. Men det er en overfladisk betragtning. Der er tale om et gennemsnit, som dækker over enorme forskelle i levealder. Veluddannede borgere med høj løn lever normalt 10 år længere end ufaglærte og kortuddannede med lav løn og et opslidende job. Det viser statistikkerne.

Denne ulighed skal vi have gjort noget ved. Derfor er det nødvendigt, at vi giver nedslidte bedre muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Eller giver dem mulighed for seniorordninger, hvor der tages særlige hensyn til, at deres arbejde ikke er for belastende. Eller giver bedre muligheder for nedsat arbejdstid, hvor både staten og arbejdsgiveren er med til at kompensere for noget af det indtægtstab, der sker med nedsat arbejdstid.

Et samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og staten om at udvikle senior-ordninger er der stort behov for allerede i dag. Også selv om de radikale forhåbentlig ikke kommer igennem med deres uretfærdige forslag, som vil forværre forholdene for nedslidte lønmodtagere endnu mere.

Trykt i JP Århus 25. april 2015.

Dette indlæg blev udgivet i Efterløn og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.