Nej til social dumping
– ja til bedre kontrol af østarbejdere

”Forholdene på mange byggepladser er lige så lovløse som i det vilde vesten – uden sherif. Østarbejdere bliver underbetalt, overtræder arbejdsmiljølovens regler og snyder i skat. Det er helt uacceptabelt, at danske job bliver undergravet på den måde. Det bliver en afgørende vigtig opgave for en eventuel  rød regering at sætte turbo på kontrollen,” siger SF-folketingsmedlem Eigil Andersen fra Århus.

Mange byggepladser i Århus har den 5. september haft besøg af folk fra byggeriets fagforeninger, samlet i BAT-kartellet. Med var også Eigil Andersen, lokalt folketingsmedlem og arbejdsmarkedsordfører for SF.

”Jeg mødte især polakker, der f. eks. var i gang med at mure flere meter oppe uden rækværk, så de var i stor fare for at styrte ned under arbejdet. Og deres forklaringer om deres løn og arbejdstid var så fantasifulde, at jeg ikke er i tvivl om, at de nærmere undersøgelser vil vise underbetaling og snyd med skatten,” siger han.

Eigil Andersen mener det er vigtigt at styrke kontrollen på denne måde:

  • Indførelse af såkaldt kædeansvar ved lov – i samarbejde med fagbevægelsen. Bygherren eller hovedentreprenøren får ansvaret for, at der betales de rigtige løn-satser og bliver betalt både moms og skat, også fra de talrige under-entreprenører.
  • Indførelse af en fælles kontrol-myndighed for Arbejdstilsynet, politiet, SKAT og Erhvervs- og selskabsstyrelsen.  De skal have 60 mill. kr. ekstra til arbejdet, fordi der i dag slet ikke er kapacitet til en ordentlig kontrol
  • Udenlandske firmaer skal anmelde sig til kontrolenheden senest 8 dage før arbejdet i Danmark påbegyndes, så myndighederne på forhånd kan tjekke, om alt er i orden.
  • Indførelse af et ID-kort til alle bygningsarbejdere i Danmark, også udenlandske. Så kan man hurtigt kan sikre sig, at deres udenlandske arbejdsgiver er registreret, så man undgår sort arbejde. Man kan endvidere tjekke, at arbejderne har de nødvendige sikkerhedsuddannelser, som kræves her i Danmark. Det bliver også muligt at undersøge via kortet, at de har den nødvendige sygesikring. På den måde undgås, at f. eks. Aarhus Sygehus igen kommer til at stå med en regning på 2,5 millioner kroner, fordi en polsk bygningsarbejder her blev behandlet for bl.a. en brækket ryg efter at være faldet 7 meter ned på et betongulv i en lagerhal i Løsning. Han havde ikke dette sygesikringsbevis fra Polen, og så skal Danmark betale.

”Udenlandske arbejdere er velkomne, lige som mange danske håndværkere har arbejdet i Norge og Tyskland. Men vi må kræve, at østarbejderne arbejder på danske arbejds- og lønvilkår, så de ikke trækker tæppet væk under de danske bygningsarbejderes job,” siger SF-folketingsmedlem Eigil Andersen fra Århus.

Dette indlæg blev udgivet i Social dumping. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.