Nej til discount-overenskomster

Timelønninger på 40 kroner i nogle brancher. To ugers ferie om året. Kun ret til sygeløn i syv dage om året.

Sådan er de skrækkelige vilkår for lønmodtagerne i USA. Det skyldes, at fagforeningerne står meget svagt. Sådan kan det også gå i Danmark på længere sigt. Det vil ramme lønmodtagerne hårdt. 

Krifas forsøg på at splitte lønmodtagerne i Danmark er et skridt på vejen til sådan et super-liberalistisk samfund. Derfor holdt de borgerlige politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance forleden jubel-fest på Vejlegården. De ønsker at ødelægge de goder, som lønmodtagerne har opnået via fagforeningernes kollektive forhandlinger. En udvikling, som vi i SF går skarpt imod.

I Vejle har arbejdsgiveren valgt den overenskomst, der er billigst for ham. Det er samtidig den overenskomst, som er den dårligste for lønmodtagerne!

To eksempler: En uddannet tjener er i 3F’s overenskomst sikret en løn på mindst 139 kr. i timen. I Krifas overenskomst er han/hun kun sikker på 110 kr. i timen.

I 3F’s overenskomst får man overtidsbetaling efter 37 timers arbejde om ugen. Men i Krifas overenskomst er det først efter 45 timers arbejde. Med andre ord en discount-overenskomst.

Venstre og Dansk Folkeparti foreslår nu i Folketinget, at det skal være nemmere for arbejdsgiveren at shoppe rundt og tegne den billigste overenskomst. Det vil betyde større frihed for arbejdsgiveren. SF vil stemme imod, fordi forslaget medfører forringelser for lønmodtagerne.

Når man kræver overenskomst, skal LO-fagbevægelsen have de samme midler til rådighed som hidtil. Dvs. at man stadig skal have ret til sympatikonflikt og kunne blokere for levering af varer fra andre virksomheder, hvor man har medlemmer. F. eks. ved at stoppe for levering af øl, stoppe afhentning af skrald og stoppe annoncering for den pågældende arbejdsgiver.

Man skal huske, at den danske arbejdsmarkedsmodel er et kompromis, der også giver arbejdsgiverne stor magt: De har retten til at lede og fordele arbejdet, muligheden for sympati-lockout m.v. Der er tale om en afbalanceret model.

3F’s fremgangsmåde er derfor fuldt lovlig. Joachim B. Olsens snak om mafiametoder – altså ulovlige / kriminelle metoder – er derfor det rene nonsens.

Trykt i Herning Folkeblad 4. august 2012

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmarked generelt. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.