Minister lider af samtale-hysteri

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg foreslår, at langtidssyge og langtidsledige fremover skal til samtale i jobcentret hver måned mod hidtil hver tredje måned. Resultatet bliver mindst 200.000 ekstra samtaler om året. Men tomme samtaler hver måned gavner ikke. De strider desuden mod finansministerens udmeldinger til kommunerne. SF kræver i stedet bedre kvalitet i tilbuddene, hvilket også samfundet vil få større gavn af.

”Mens Claus Hjort Frederiksen har frygtelig travlt med at fortælle kommunerne, at de kan gøre tingene klogere og smartere uden flere penge, vil beskæftigelsesminister Inger Støjberg have kommunerne til at indkalde langtidssyge og langtidsledige til 200.000 samtaler mere, end de allerede har i forvejen. Det er hverken klogt eller smart, for ekstra samtaler skaffer ikke flere i arbejde. Det er et gigantisk tidsspilde,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører i Folketinget, Eigil Andersen.

Han mener dog, at Støjberg med fordel kan benytte sin samtalemodel på sig selv og tage nogle flere snakke med Claus Hjort Frederiksen om, hvad det smarteste er. Den tidligere beskæftigelsesminister satte nemlig selv et forsøg i gang der i en evaluering nu har vist, at flere samtaler IKKE skaffer flere langtidsledige i job.

“For de langtidsledige er tre gange så mange samtaler at fortsætte endnu længere ind i den håbløse blindgyde, hvor regeringens aktiveringspolitik befinder sig i forvejen. Hvilken hjælp har langtidsledige af tre gange så mange samtaler, når kommunen ikke kan hjælpe dem i arbejde? De har ikke brug for et endnu større samtale-cirkus end i dag, hvor de møder til tre-måneders samtaler både i deres jobcenter og a-kasse. I stedet burde langtidsledige have tre gange så gode tilbud om arbejde, aktivering eller uddannelse! Man kunne jo f. eks. give de langtidsledige nogle jobtræningspladser i private virksomheder, der kan føre til fast arbejde,” foreslår Eigil Andersen.

“Langtidssyge med alvorlige kræftsygdomme eller en hjerneblødning kan heller ikke raskmeldes tidligere, fordi de indkaldes til en masse samtaler med en kommunal sagsbehandler. De er hårdt ramt i forvejen af deres sygdom. Flere samtaler vil være både meningsløse og upassende i forhold til mange livstruende sygdomme. Og jobcenter-medarbejderne er i forvejen tynget af, at 75 % af deres tid går med bureaukrati, kontrol og dokumentation. At forøge det med yderligere 200.000 samtaler er det rene galimatias og strider mod Claus Hjort Frederiksens nye meldinger som finansminister til kommunerne,” understreger SF’s arbejdsmarkedsordfører.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge, Syge, herunder aktivering. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.