Kræft-syg kvinde behandles umenneskeligt
på grund af Claus Hjorts regler

SF kræver reglerne ændret og vender sig mod ministerens klapjagt på de syge gennem firkantede regler– Det er rystende, at en kvinde, der var alvorligt syg af brystkræft, blev indkaldt til samtale på jobcentret kun 4 dage efter operationen for at der skulle lægges en plan for, hvordan hun kom tilbage på arbejdsmarkedet. Hendes sting efter operationen var ikke fjernet endnu, siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen fra SF, der henviser til omtale af sagen i flere medier.

Kræftens Bekæmpelse siger til Kristeligt Dagblad, at de allerede har forsøgt at få kommunerne til ikke at presse og true alvorligt syge kræftpatienter, hvoraf mange efter operationen skal behandles med kemo eller stråler. 

Men Kræftens Bekæmpelse er ingen vegne kommet, fordi Claus Hjorts regler står i vejen. Det bekræfter Arbejdsmarkedsstyrelsen. Reglerne er sådan, at alle syge skal indkaldes til samtale i jobcentret senest efter 8 ugers sygdom.

– Jeg mener reglerne er alt for firkantede. De tager slet ikke hensyn til, at man som alvorligt syg er meget sårbar og står i en presset situation i sit liv, understreger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen fra SF. Han beder nu i et spørgsmål til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen svare på, om han synes det er rimeligt at behandle syge på den måde. Samtidig kræver SF’eren mere fleksible regler for 8-ugers-samtalen, så alvorligt syge kan fritages og ikke bare får et truende brev ind ad døren.

– Hvis vi ikke får Claus Hjort på andre tanker, er der desværre udsigt til at endnu flere langtidssyge fremover vil blive presset ud i aktivering eller arbejde, som vil forværre deres sygdom og som de ikke kan klare. Det skyldes et lovforslag, som ministeren fremsætter om få uger. Ifølge forslaget – som har været i høring – skal syge helst skal være i aktivering eller arbejde mindst ti timer om ugen fra den niende sygeuge. I så fald får kommunen 65% refusion af vedkommendes sygedagpenge fra staten. Hvorimod der kun vil være 35 % refusion, hvis den syge ikke er aktiveret eller i delvist arbejde, siger Eigil Andersen.

Han har også stillet forslag i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg om en offentlig høring om Claus Hjorts plan for at nedbringe sygefraværet. Udvalget har bakket op og besluttet, at høringen skal gennemføres i slutningen af marts.

Dette indlæg blev udgivet i Syge, herunder aktivering. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.