Kædeansvar – et godt redskab mod social dumping

Af Eigil Andersen, folketingsmedlem for SF, og Tonni Hansen kandidat til Europa-parlamentet for SF

Social dumping er et uacceptabelt. Underbetaling og snyd med skat og moms i byggeriet underminerer ikke kun danske job, men også danske firmaer, der gerne vil overholde reglerne. Derfor er social dumping et uvæsen – skabt af de arbejdsgivere, der vil sikre sig selv en fed fortjeneste på andre menneskers bekostning. Føj.

Under den nye regering er der siden 2011 taget mange gode initiativer i kampen mod social dumping. Men problemet er ikke løst. Derfor mener SF, at der er brug for en lov om kædeansvar.

Hvad vil loven betyde? Den vil lægge et langt større ansvar hos hovedentreprenøren. Hvis en af hans underentreprenører snyder i skat – men er rejst hjem til Polen – skal hovedentreprenøren pålægges at betale det skyldige beløb til SKAT. Hovedentreprenøren vil derfor tænke sig om to gange, inden han laver en aftale med et polsk fup-og-fidus-firma. Han ved nemlig, at det kan komme til at koste ham kassen. Dermed vil en lov om kædeansvar forebygge meget af den sociale dumping, vi ser i dag.

EU-parlamentet har for nylig godkendt et EU-direktiv, der indfører kædeansvar i ét led, hvilket er et fremskridt. Men det er absolut ikke nok. I en del tilfælde er der lavet sindrige konstruktioner med mange led af underentreprenører, mellemmænd og stråmænd. Derfor skal vi gøre som i Tyskland: Kædeansvaret skal gælde alle led af underentreprenører. Kun på den måde bliver det effektivt.

For nylig var der en sag i TV, hvor en underentreprenør havde underbetalt sine østeuropæiske medarbejdere groft. Firmaet havde tegnet overenskomst – men havde snydt medarbejderne for over 18 millioner kroner, fastslog en faglig voldgift. Firmaet ser ud til at gå konkurs. Her vil loven om kædeansvar hjælpe, fordi hovedentreprenøren også skal betale i sådan et tilfælde. Dette gavner hele samfundet, for når der betales den rigtige løn, bliver der også betalt mere i skat. Penge, som vi kan forbedre velfærden for.

Trykt i Horsens Folkeblad 12. maj 2014. Desuden trykt i flere andre aviser.

 

Dette indlæg blev udgivet i Social dumping og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.