Jobrotation kan hjælpe unge arbejdsløse

Mange unge er hårdt ramt af arbejdsløshed på grund af den økonomiske krise. Siden 2008 er 35.000 flere unge under 30 år havnet på kontanthjælp, arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge, revalidering m.v. I alt 100.000 indgår nu i denne gruppe.

Denne udvikling skal vendes. Samfundets problemer med at skaffe job nok må ikke medføre titusinder af forliste unge, der aldrig kommer ind på arbejdsmarkedet.

Kickstarten af økonomien og det nye energiforlig skaber tusinder af nye job. Men det er ikke nok.

Jobrotation er en vigtig vej til at unge kan få erhvervserfaring. SF har hele tiden anbefalet metoden meget varmt. Den giver nemlig dobbelt gevinst: Fastansatte medarbejdere kommer i en periode på efteruddannelse – og imens tager man f. eks. unge arbejdsløse ind som vikarer.

Dette vil bl.a. kunne hjælpe nyuddannede pædagoger, sygeplejersker, lærere og socialrådgivere med at få mere erhvervserfaring, for deres arbejdsløshed er steget markant.

Men også ufaglærte eller unge med meget kort uddannelse kan få gavn af jobrotation, f. eks. inden for parkvæsen og rengøring i kommunerne. Selvfølgelig efter aftale med fagforeningerne.

Mange nyuddannede akademikere – der har uddannet sig i mange år – også går lige ud i arbejdsløshed og får dermed en rigtig dårlig start på arbejdslivet. Igen et stort tab, både for den enkelte og for samfundet. Derfor skal der afsættes flere midler til den såkaldte videnpilot-ordning. Her giver det offentlige i en periode tilskud til de små og mellemstore private virksomheder, der ansætter højt uddannet arbejdskraft til udviklingsprojekter. Mange private arbejdsgivere får dermed bedre kendskab til, hvad en akademiker kan, hvilket der er stort behov for.

Dette er en del af regeringens ungepakke, som bliver diskuteret i treparts-forhandlingerne. Nu skal der handles!

Trykt i Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis 31. maj. Desuden i Midtjyllands Avis.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse, Flere job, Unge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *