Fyringer på vej – nej til kortere dagpengeperiode

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har simpelthen mistet jordforbindelsen.

Og så er han i fuld gang med at bryde valgløfter.

Næsten alle eksperter siger, at vi står over for en økonomisk nedtur med stigende antal arbejdsløse. De første fyringer er allerede sket i byggebranchen. Andre brancher plejer at følge efter, når økonomien strammer til, og forbruget bliver mindre. Derfor er det helt urimeligt og totalt malplaceret, at Fogh nu er åben for en forkortelse af den periode, hvor arbejdsløse kan få dagpenge.

Når virksomhederne og samfundet ikke stiller job nok til rådighed, skal de ledige selvfølgelig ikke straffes for dette. Dagpengene er i forvejen for små. For mange mennesker er dagpengene kun halv eller trekvart indtægt sammenlignet med deres løn inden de mistede jobbet.

Ledige har ret til at få dagpenge i fire år – inklusive aktivering, hvor man arbejder eller uddanner sig mens man får dagpenge.

En kortere dagpengeperiode vil gøre folk fattige hurtigere. Når dagpengene slutter, får man i stedet kontanthjælp, som for mange mennesker betyder 0,00 kr. fordi de har en samlever eller ægtefælle med lønindtægt. Kontanthjælp betyder derfor voldsomme økonomiske problemer i mange familier. Huset må sælges, og det hele kan let ende i skilsmisse på grund af de miserable forhold.

Støre fattigdom dur slet ikke til at presse folk i arbejde. Det er erfaringen fra kontanthjælpsloftet for familier og startydelsen for flygtninge, der er på 50-60 % af den normale kontanthjælp.

Vælgerne bliver simpelthen bedraget af Venstre og Anders Fogh, som gentagne gange har lovet vælgerne, at han IKKE vil forringe dagpengene. Den slags kaldes også for dobbeltspil.

Hvad kan man så gøre i stedet?

Hver dag er 50.000 mennesker i Danmark syge på grund af dårligt arbejdsmiljø. Hvis man bare fik halveret problemerne med nedslidning, arbejdsulykker, dårligt psykisk arbejdsmiljø, stress og udbrændthed osv., ville mange mennesker slippe for store lidelser. Men arbejdsstyrken ville også blive forøget med 25.000 helårs-personer. Derfor bør Fogh og hans regering investere massivt i forbedringer af arbejdsmiljøet. Det er en konstruktiv måde at skaffe mere arbejdskraft på.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.