Forbedringer for arbejdsløse

Nu er der sket forbedringer for arbejdsløse. Det gælder både efteruddannelse og et halvt års ekstra dagpenge. Det er en ny udvikling. Under de ti års borgerligt styre blev arbejdsløse ramt af den ene forringelse efter den anden. De blev gennemført af Anders Fogh, Lars Løkke og Pia Kjærsgaard. Nu er kursen lagt om, fordi vi fik et andet flertal i Folketinget ved valget i september sidste år.

De fleste arbejdsløse på dagpenge har fået bedre ret til efteruddannelse allerede fra 1. april. Det mener vi i SF er en stor fordel – både for den enkelte arbejdsløse og for samfundet. Efteruddannelse betyder, at den enkelte arbejdsløse får større mulighed for at få et job.

Derfor var det et stort tilbageskridt, da Støjberg som beskæftigelsesminister for et års tid siden afskaffede lediges frie valg til 800 kurser. Hun lagde sammen med Dansk Folkeparti et loft over prisen. Protesterne var mange. Bl.a. demonstrerede 20 ledige fra 3F deres utilfredshed som omtalt i JP Århus 24. februar sidste år.

Nu bliver loftet ophævet for de arbejdsløse, der er ufaglærte, faglærte eller har en forældet uddannelse. De kan igen vælge at tage f. eks. stort kørekort, svejsekurser eller truckcertifikat som seks ugers selvvalgt uddannelse. Det er helt almindelige ting, som virksomhederne brug for.

Et andet lyspunkt er, at tusinder af arbejdsløse nu får deres dagpenge forlænget med et halvt år. Det er også hårdt tiltrængt. Lars Løkke og Pia Kjærsgaard skar dagpengeperioden ned fra fire til to år. Derfor kunne tusinder lønmodtagere fra 1. juli i år se frem til økonomisk ruin, fordi de ville ryge ud af dagpengesystemet og få en månedlig indtægt på 0,00 kr.

De fleste af dem, der står til at miste dagpengeretten, vil nu få et halvt år ekstra. Og så vil det blive bestemt i tre-parts-forhandlingerne mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og S-SF-R-regeringen, hvordan arbejdsløses rettigheder skal være generelt i fremtiden.

Jeg håber, at forhandlingerne ender med en række forbedringer for både for folk i arbejde og arbejdsløse. F. eks. bedre efteruddannelsesmuligheder, lettere mulighed for at genoptjene ret til dagpenge og at der igen bliver fuldt skattefradrag for fagligt kontingent.

Trykt i JP Århus 27. marts 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse, Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *