Flere billige ungdomsboliger

Der er stadig bolignød for unge generelt – og især med hensyn til huslejer, den enkelte har råd til at betale

Ingen kan være i tvivl om, at vi i en studieby som Århus mangler flere billige ungdomsboliger, som man har råd til at betale. SU på knap 6.000 kr. pr. måned før skat er ikke ret mange penge, når man skal betale husleje, mad, tøj, buskort osv. Ganske vist er der taget nogle udmærkede initiativer under den nuværende regering, som SF i høj grad har hjulpet med til. F. eks. har det siden 2012 været billigere for kommunerne at bygge almene boliger, hvilket også gælder for ungdomsboliger. Den kommunale andel af grundkapitalen fik vi sat ned fra 14 % til 10 % af prisen på byggeriet. Et stort fremskridt!

Desuden kan kommunerne nu kræve, at i nye lokalplaner for boligområder skal der være mindst 25 % almene boliger – herunder ungdomsboliger. Det var et krav fra bl.a. SF, der blev opfyldt i finanslovsaftalen fra november sidste år.

Men nu må man jo aldrig hvile på laurbærrene. Der er stadig bolignød for unge generelt – og især med hensyn til huslejer, den enkelte har råd til at betale. Det er en menneskeret at have et sted at bo – også for de unge, der ikke har velstående forældre, der kan købe en lejlighed til halvanden million kroner til den unge at bo i.

Derfor vil jeg foreslå, at det gøres endnu billigere at opføre ungdomsboliger. Det kan ske ved at nedsætte den kommunale medfinansiering yderligere. Jeg vil foreslå, at vi specielt for ungdomsboliger sænker den kommunale andel fra 10 til 7 % af den samlede pris. På den måde vil vi få sat en mekanisme i gang, der animerer til at bygge flere ungdomsboliger – også i Århus.

Trykt i JP Århus onsdag 27. maj 2015.

Dette indlæg blev udgivet i Unge og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.