Finansloven: Alt for dårlig hjælp
til arbejdsløse fra Støjberg

”Mange dårlige job-søgningskurser vil forsvinde med det borgerlige finanslovsforslag for 2011. Men de arbejdsløse vil alligevel stå med håret i postkassen,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen. ”Regeringen vil spare 525 mill. kr. på ledige, kommunernes kassetænkning vil fortsætte og titusinder af arbejdsløse vil skulle ud i en virksomhedspraktik eller løntilskudsjob, som de ikke kan få.”

”Finansloven rummer ét fremskridt for arbejdsløse: Mange dårlige jobsøgningskurser, hvor man skal finde sin indre fugl eller kaste med æg ned ad en trappe, vil forsvinde. Men de borgerlige efterlader stadig de arbejdsløse uden ordentlig hjælp. Hvis man vil hjælpe ledige bedre og mere individuelt, er det vanvittigt at spare 525 millioner kroner på området. Tværtimod er der stort behov for, at arbejdsløse får langt større mulighed for efteruddannelse, hvilket i de fleste tilfælde koster penge,” siger Eigil Andersen.

”Titusinder af arbejdsløse vil med finanslovs-aftalen skulle skovles ud i virksomhedspraktik, hvor de arbejder gratis for deres dagpenge. Det er så mange, at arbejdsgiverne vil sige nej til de fleste, fordi de ikke kan magte at tage imod dem. Det er komplet urealistisk og udtryk for, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg fortsætter med alt, alt for firkantede og centralistiske regler,” understreger SF’s arbejdsmarkedsordfører.

Han fremover også, at regeringen og DF fortsætter med et dårligt system, som opfordrer kommunerne til at kasse-tænke. ”Kommunerne får fremover 50% refusion hvis den ledige f.eks. er i virksomhedspraktik, men kun 30% hvis vedkommende får vejledning eller er passiv. Jeg giver Kommunernes Landsforening helt ret i, at dette fortsat vil skævvride indsatsen. Refusions-procenten bør være ens for at undgå kassetænkning, ”siger Eigil Andersen.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Finansloven: Alt for dårlig hjælp
til arbejdsløse fra Støjberg

 1. Kære Eigil Andersen!
  Hvorfor går du med til at diskutere refusioner på baggrund af brugen af redskaber?
  Hvorfor ikke tager fat om nældens rod i stedet for at diskutere, om det ene eller det andet redskab skal udløse refusion fra staten.

  Nældens rod er refusionssystemet, der dels bygger på, om jobcentrene er rettidige, altså om ledige får samtaler til tiden og bliver aktiveret til tiden. Jobcentrene bliver ikke målt på, om det er samtaler, der bringer folk nærmere et arbejde, eller om det er aktivering, der batter, bortset fra, at man ydermere har den opfattelse, at virksomhedsnær aktivering er det bedste redskab og så må de redkaber, der bygger ledige op – evt. gør at de kan få udbytte af virksomhedsnær aktivering – holde for og give mindre refusion. Det er dog tåbeligt, at gøre jobcentrenes økonomi afhængig af, hvilke redskaber de bruger, i stedet for at gøre økonomien afhængig af, hvor gode de er til at få folk i arbejde eller ordinær uddannelse. (Den samme regering opererer også med en 95% og 50%´s målsætning for en årgangs uddannelsesniveau – målt, når de er 40 år).

  Der kunne sagtens laves et refusionssystem, der gik på hvor lang tid, ledige er om at komme i arbejde eller uddannelse. Jo længere tid, der går, jo mindre refusion – og der kunne givet laves et ”retfærdigt” system, der tager hensyn til det regionale eller lokale arbejdsmarked og befolkningssammensætning.

  Et sådant system kunne også motivere jobcentrene til at lave rigtige individuelle jobplaner for folk, så de rigtige redskaber for den enkelte kommer i spil.

  Dette til inspiration.

  Venlig hilsen,
  Christa If Jensen, erhvervsvejleder i Frederiksberg jobcenter og formand for sektionen af vejledere og konsulenter på det offentlige beskæftigelsesområde.

 2. Jorgen Garlin skriver:

  Det er først og fremmest med undren at “rød” stue og fagbevægelsen er så stille omkring denne, ja denne øhhh ved ikke hvad man skal det. Tisse i buksen for at holde varmen?

  Hej jeg er en international virksomhed, jeg betaler ikke skat i Danmark, og nu kan jeg også få gratis arbejdskraft! G e n i a l t!

  Når nu Staten betaler understøttelsen, og ud fra denne understøttelse tager noget retur til Statskassen, vil det se cirka sådan her ud. 7000 kr ud af af kassen til den ledige, 1000 kr tilbage fra den skat den ledige skal betale. Kun de færreste kan ikke se at der nu mangler 6000 kr i kassen.

  Den heldige med job, får nu snart en ny “medarbejder” og forskellen er at personen med job tjener 15000 kr og ligger 5000 kr i kassen. Vi har nu et kun et minus på 1000 kr i kassen.

  Hvis regeringen nu selv kan se at hvis der er 2 der arbejder og hver tjener 15000 kr. så vil staten have +10000 kr – men nej nej nej da, der skal ikke tænkes, der skal dikteres.

  Der vil blive sparet 525 mill, men det koster 1 mia kr at gøre det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *