Finanslov for 2015: Hidtil stærkeste kamp mod social dumping

Med den nye finanslov får vi den hidtil stærkeste kamp mod social dumping. Underbetaling og snyd med at betale skat og moms er uacceptabelt, fordi det underminerer danske job og danske firmaer, der gerne vil følge reglerne. Derfor er det super godt, at der næste år kan laves dobbelt så mange razziaer af politiet, Arbejdstilsynet og SKAT i fællesskab. Dette skyldes vores nye bevilling på finansloven på 120 mill. kr. fordelt på fire år. Ved de hidtidige razziaer er der blevet afsløret tusindvis af ulovligheder, især på byggepladser.

Lastbilerne er et af de områder, hvor politiets kontrol forbedres væsentligt med 10 mill. kr. næste år. Den danske lastvognsbranche er ved at blive smadret af ulovlig kørsel med udenlandske lastbiler, der overtræder EU’s regler. Udenlandske chauffører får 8.-9.000 kr. i løn pr. måned før skat, hvilket er under det halve af de danske overenskomster. Udnyttelsen er sat i system af griske arbejdsgivere. Nogle af dem er endda danske vognmænd, der fifler med udenlandske selskaber. Dette hul i godskørselsloven får vi også lukket nu.

Grov udnyttelse af udlændinge plager desværre også brancher som rengøring, hotel og restauration og det grønne område. Indførelse af et ID-kort på disse områder vil gøre kampen mod social dumping meget lettere. I forvejen har SF været med til at aftale, at ID-kortet skal indføres på bygge- og anlægsområdet. Nu har vi så aftalt i finansloven, at regeringen vil undersøge om det kan udvides til de nævnte brancher.

Kædeansvar er en anden god metode til at bekæmpe social dumping. Kædeansvar betyder, at en hovedentreprenør vil tænke sig om to gange, inden han laver en aftale med et polsk fup-og-fidus-firma som underentreprenør. Hvis underentreprenøren ikke betaler skat, moms og eventuelle bøder, skal myndighederne nemlig kunne opkræve pengene hos hovedentreprenøren. En sådan lov siger SR-regeringen desværre nej til. Men SF vil fortsætte presset.

Trykt i Århus Stiftstidende søndag 16. november 2014.

Dette indlæg blev udgivet i Social dumping og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.