Et dagpenge-valg

Det er for dårligt, at Helle Thornings regering ikke allerede har løst dagpenge-problemet. Der er brug for større tryghed for lønmodtagerne. Og nu siger hun, at forbedringer ikke må koste penge. Det er en umulig opgave, for så skal forbedringer for nogle arbejdsløse betales af forringelser for andre arbejdsløse.

Af Eigil Andersen, folketingsmedlem for SF, Hasle, 8210 Århus V.

Spørgsmålet om et bedre dagpengesystem er ikke blevet løst gennem de fire år, hvor regeringen har siddet. Det er simpelthen for dårligt. Hvis man bliver fyret, kan man let havne i en økonomisk ruin allerede efter kun to år, når dagpengeperioden udløber. Og er man først røget ud af dagpengesystemet, skal der et helt års arbejde til at genoptjene dagpengeretten. Men det er vanvittig svært at skaffe sig et års arbejde, når der er 126.000 arbejdsløse. Vi har jo ikke 126.000 ledige job.

I SF mener vi, at folk skal have en fair chance. Derfor foreslår vi, at man fremover skal kunne nøjes med et halvt års arbejde for at genoptjene ret til dagpenge. Forslaget bakkes op af mange fagforeninger. Selve dagpengeperioden bør udvides fra to til tre år på fuld sats.

Alt dette koster penge, som SF gerne vil være med til at bevilge. Men her kommer noget besynderligt: Socialdemokraterne og Venstre har i fællesskab sat en spærre-bom op. De kræver, at et bedre dagpengesystem ikke må koste flere penge! Dermed er der på forhånd sat en effektiv stopper for forbedringer. Det mener jeg er urimeligt og uretfærdigt. Utrygheden på arbejdsmarkedet er stor, både blandt folk i arbejde og arbejdsløse. Derfor skal vi have trygheden genoprettet gennem et bedre dagpengesystem.

Men det er klart, at vi også skal sætte ind med jobskabelse, hvor SF har fremlagt en plan der giver 9.000 private og 4.000 offentlige job.

Trykt i Århus Stiftstidende torsdag 18. juni 2015.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.