Efterløns-forringelse: 5.000 østjyder rammes

Hvorfor skal håndværkere, sosu-hjælpere og fabriksarbejdere ikke også have ret til ”en tredje alder” før de er helt slidt op?

Af folketingsmedlem for SF, Eigil Andersen, Århus

Det er rigtig mange ældre lønmodtagere, der vil blive ramt af de borgerliges voldsomme forringelse af efterlønnen. Her i Østjylland vil over 5.000 færre være på efterløn i 2020. På landsplan 37.000 færre, siger regeringens egne tal. Det er mange – og det er meget alvorligt. Alene i Århus drejer det sig om 1.400.

Efterlønnen ødelægges ved at den skæres ned fra fem til kun tre år. Retten til den korte efterløn opnås senere, f. eks. når man fylder 63 eller 64 år. Og endelig vil mange få så lille en efterløn, at de ikke kan leve af den. Det skyldes skrappere regler om modregning af arbejdsmarkedspensioner – også selv om de først udbetales, når efterlønsperioden er slut.

Jeg vil gerne spørge: Hvorfor skal bygningsarbejderne, sosu-hjælperne, pædagogerne, fabriksarbejderne og slagteriarbejderne tvinges til at fortsætte på deres job, til de dør – ramt af en blodprop eller er slidt totalt op? Hvorfor skal de ikke også have ret til ”en tredje alder” ligesom bankdirektøren, der har tegnebogen fyldt og kan stoppe med at arbejde, når han vil? Jeg mener, at det uretfærdigt.

Mange er slidt så meget ned, at de har brug for et mere roligt liv. Det skal de have mulighed for efter flere årtiers hårdt arbejde i samfundets tjeneste. Efterlønsmodtagere er mere syge end andre, inden de går på efterløn – og de lever i gennemsnit to år mindre end dem, der fortsætter på arbejdsmarkedet.

De borgerliges ødelæggelse af efterlønnen er derfor meget asocial – og jeg fatter slet ikke, at Dansk Folkeparti bakker det op. Men det gør de!

En stemme på SF er en stemme på at forhindre ødelæggelsen af efterlønnen.

Efterlønnen bruges af dem, den var tiltænkt: 83% af efterlønsmodtagerne er ufaglærte og faglærte. Kun 2 % har en videregående uddannelse.

I ti år har Danmark været plaget af VKO’s fejlslagne politik. Rige og højtlønnede har fået milliarder og atter milliarder i skattelettelser. SF er imod, at regningen nu skal tørres af på dem, der i forvejen har mindst.

Under Lars Løkke har vi de senere år mistet 170.000 private arbejdspladser – og han sidder stadig med hænderne i skødet. I stedet skal vi have en ny regering, hvor SF er med. Vi vil skabe ny vækst og dermed nye job. Mindst 60.000 job i de første tre år – og over 100.000 i perioden frem til år 2020, så vi kan undgå at ødelægge velfærden og tværtimod udbygge den.

Trykt i Århus Stiftstidende torsdag 25. August 2011.

 

Dette indlæg blev udgivet i Efterløn. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *