Drop samtale-cirkus for arbejdsløse

Jeg tager mig til hovedet. Det er et vildt overdrevet samtale-cirkus, som et flertal i Folketinget desværre er på vej til at indføre for arbejdsløse. Det virker som uddrag af en dårlig revy. Men det det alvorlige er, at det er den skinbarlige virkelighed, som arbejdsløse risikerer at komme til at stå over for.

Hele 9 samtaler får man pligt til at deltage i løbet af det første halve år, hvor man er arbejdsløs: 6 i jobcentret og 3 i a-kassen. I de fleste tilfælde vil der intet nyt være at tale om. Dermed er samtalen meningsløs og er decideret spild af tid for både arbejdsløse, jobcentermedarbejdere og samfundet.

Mange arbejdsløse finder selv et nyt job i løbet af det første halve år. Det betyder, at de behøver ingen eller kun lidt hjælp til at finde jobbet – og så er det jo tosset at trække alle gennem hele 9 obligatoriske samtaler.

Kommunernes Landsforening er også imod. De har beregnet, at kommunerne fremover skal holde 400.000 ekstra samtaler hvert år. Jeg har spurgt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen hvor mange fuldtidsmedarbejdere, der skal til for at holde denne store mængde samtaler? Hans svar er 140. Det er personale, hvis tid kan bruges langt bedre – nemlig til at hjælpe de arbejdsløse, som har størst behov for hjælp.

Jeg mener, at det er nok med 3 samtaler det første halve år, hvilket jeg også har foreslået i Folketinget som arbejdsmarkedsordfører for SF. Én samtale i jobcentret og to i a-kassen. En mindre gruppe arbejdsløse vil dog have bruge for mere hjælp. Derfor skal jobcentret selvfølgelig kunne indkalde dem til flere samtaler. Dermed bruges tiden især på dem, der har størst brug for hjælp – hvilket er det rigtige princip.

I virkeligheden strider de 9 samtaler mod den kritik, som SR-regeringen selv er kommet med af det nuværende system. Mette Frederiksen sagde, at one-size-fits-all-modellen har været en dårlig udnyttelse af ressourcerne. Det har hun så evig ret i. Det er langt klogere at tilpasse hjælpen individuelt ud fra en konkret vurdering – også når det drejer sig om antallet af samtaler.

Trykt i Midtjyllands Avis, Silkeborg, 13. december 2014. Også trykt i flere andre aviser.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.