“Det sorte hul” skal lukkes

Langtidssyge stødes ud i mørket ved at de mister sygedagpengene og ofte havner på 0,00 kr. i indtægt. Ikke fordi de er blevet raske – men på grund af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Det er umenneskeligt, og det kan vi som samfund ikke være bekendt, mener SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen

Trykt i dagbladet Politiken 29. august 2009.

Det er virkelig slemt at være langvarigt syg. Måske er man blevet kvæstet ved en trafikulykke, er blevet hårdt ramt af en arbejdsskade eller har fået en alvorlig sygdom. Man er usikker på sin fremtid – klarer man skærene? Og kan man vende tilbage til jobbet? Spørgsmålene myldrer frem. Hele situationen er en stor belastning, både for den syge og familien.

Samfundet har desværre en ekstra straf til den syge: Man stopper simpelthen udbetalingen af sygedagpenge efter normalt 52 uger. Sygedagpengene udløber på grund af den umenneskelige varighedsbegrænsning. Nogle syge kan blive omfattet af en undtagelse, så de får yderligere 26 uger. Men slut-resultatet er, at hele 5.000 syge i Danmark mister sygedagpengene hvert år på grund af varighedsbegrænsningen.

En stor del af dem, der mister sygedagpengene, havner i ”det sorte hul”. De kan heller ikke få kontanthjælp, fordi de har hus eller bil eller har en ægtefælle med en lønindkomst. Den syges månedlige indtægt bliver så 0,00 kr.- altså ingenting. Dette medfører, at mange må gå fra hus og hjem. Familien går måske i opløsning, fordi økonomiske problemer ofte slider hårdt på parforholdet.

Som samfund kan vi ikke være bekendt at støde syge medborgere ud i mørket på den måde. Derfor skal det sorte hul lukkes. SF har derfor sammen med Socialdemokraterne, radikale og Enhedslisten stillet forslag om, at varighedsbegrænsningen i sygedagpengene skal afskaffes. Det vil sige, at man skal beholde sine sygedagpenge indtil det er afklaret, om man kan forsætte på arbejdsmarkedet på almindelige vilkår, eller om man skal have et fleksjob eller på førtidspension.

Desværre stemte Dansk Folkeparti, Venstre og konservative imod forslaget lige før sommerferien. De mener langtfra, at langtidssyge syge medborgere skal sikres en indtægt. Det borgerlige flertal har med deres politik kun reddet 500. Så der er stadig hele 4.500 mennesker tilbage, som man årligt fratager sygedagpengene. Resultatet er tusinder af triste skæbner, fordi hele familien rammes af den økonomiske nedtur.

Især Dansk Folkeparti lader som om de taler de syges sag. Senest på deres sommergruppemøde. Men det er ikke nok med snak, snak og atter snak. Der skal handling til! Her har Dansk Folkeparti svigtet fælt.

Dette indlæg blev udgivet i Syge, herunder aktivering. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.