De borgerlige var alt for slappe over for social dumping

Der var en gang, hvor Dansk Folkeparti havde magt. Det var under Lars Løkke. Hvad gjorde de dengang for at bekæmpe social dumping? Svaret er: Ingenting.

Derfor er det lige groft nok, når DF-folketingsmedlem Hans Kristian Skibby (Århus Stiftstidende 18. april 2012) angriber SF og den nye regering for at gøre for lidt! Der er på et halvt år sket langt mere end under den borgerlige regering.

Vi har bevilget 65 millioner kroner ekstra til politiet, SKAT og Arbejdstilsynet for at forstærke kampen mod social dumping. Nu vil der komme en hel stribe razziaer på arbejdspladserne. De første har allerede fundet sted med stor ”fangst” af ulovligheder, bl.a. på Århus havn. På landsplan fandt SKAT ved første razzia hele 80 udenlandske firmaer, der mistænkes for ikke at betale skat og moms. 24 fik straks-påbud af Arbejdstilsynet, fordi sikkerheden ikke var i orden. Og 23 af de udenlandske firmaer vil få en bøde, fordi de ikke har tilmeldt sig registeret over udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark.

Det er helt uacceptabelt, at danske job bliver undermineret f. eks. ved at de udenlandske firmaer blæser på alle arbejdsmiljøregler og arbejder sort. Dette gør danskere arbejdsløse. Men ulovlighederne medfører også, at kommuner og staten bliver snydt for indtægter til vores fælles kasse, som vi bruger på at skabe velfærd. Alligevel fik Dansk Folkeparti intet gennemført for at gå imod social dumping, mens de var støtteparti for Lars Løkke.

Men der er brug for endnu mere effektiv kontrol mod social dumping. Emnet kommer derfor formentlig på dagsordenen i trepartsforhandlingerne og helt sikkert  i finanslovsforhandlingerne til efteråret.

Hvad kan man gøre? Man kan f. eks. indføre såkaldt kædeansvar. Det er tit en polsk underentreprenør, der svindler ved ikke at indbetale skat og moms. Ved kædeansvar kan SKAT så i stedet indkræve de manglende penge hos hovedentreprenøren. Det vil få hovedentreprenøren til at tænke sig om to gange, inden han igen laver en aftale med et østeuropæisk fup-og-fidus-firma. Det kan nemlig komme til at koste ham kassen…

Trykt i Århus Stiftstidende 17. maj 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Social dumping. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *