Bonus risikerer at forringe syges retssikkerhed

SF frygter, at det kan føre til ulighed og svækket socialfaglig indsats, når en række kommuner lokker socialrådgiverne med bonus, hvis de kan få flere mennesker væk fra sygedagpengene. ”Hvis man siger til socialrådgiverne: Snup 15 menneskers sygedagpenge, og scor 10.000 kr. til en fed ferie eller flot fladskærm, er man efter min mening inde på et helt forkert spor,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

”Jeg har stor tillid til at lade det faglige engagement drive værket, når det drejer sig om at hjælpe syge mennesker tilbage på arbejdet. Derimod er jeg bekymret for, hvad der sker, hvis det i stedet bliver lysten til ekstra penge i lønningsposen, der styrer behandlingen af syge mennesker på sygedagpenge.”

Han peger på, at det vil kunne føre til forskelsbehandling, hvor det handler om at få de ’gode’ sager med mennesker, der nemt og hurtigt kommer tilbage i job.

”I værste fald risikerer vi, at det vil påvirke sagsbehandlerens bedømmelse den dag, hun eller han sidder og skal tage stilling til, om kommunen skal stoppe for udbetalingerne eller forlænge sygedagpengene. Jeg tror og håber ikke, at socialrådgiverne vil give køb på den syges retssikkerhed. Men jeg synes slet ikke, man skal stille dem i et sådant valg mellem retssikkerhed og mere i lønningsposen,” siger Eigil Andersen.

Han henviser til at Danske Bank efter langvarig, kraftig kritik har fjernet bonus-ordninger til sine medarbejdere. Bonus-ordningerne skabte tvivl om, hvorvidt deres rådgivning af kunderne er objektiv eller i virkeligheden handlede om at få kunderne til at hoppe på nogle tilbud med en langt større økonomisk risiko, end det blev beskrevet.

”Når man kan indse dette i en privat bank, bør kommunerne naturligvis også erkende, at individuelle bonus-ordninger i forbindelse med langtidssyge risikerer at føre til skæv-vridninger,” siger Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører for SF. Han vil nu gå til beskæftigelsesministeren med sagen.

Sagens baggrund er omtalt i flere artikler på fagforbundet 3F’s hjemmeside 3f.dk.

Dette indlæg blev udgivet i Syge, herunder aktivering. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.