Bevar retten til efterløn

Bedre senior-ordninger med nedsat arbejdstid er en god løsning for dem over 60 år, der fortsat vil arbejde. Men retten til efterlønnen skal bevares, fordi mange er slidt op efter årtiers hårdt arbejde

Liberal Alliance foreslog for nylig i Folketinget, at efterlønnen skal afskaffes. Måske fordi de ikke selv har brug for den?

Kun få akademikere går på efterløn, fordi deres arbejdsmiljø er bedre end de flestes. Alle tre folketingsmedlemmer for Liberal Alliance er akademikere. Dermed har de let ved – som repræsentanter for Over-Danmark – at foreslå, at Under-Danmarks ret til efterløn skal afskaffes. Det er både uretfærdigt og egoistisk.

Mange andre mennesker har meget brug for efterlønnen, fordi de er slidt ned gennem årtiers hårdt arbejde. Cirka 60% af medlemmerne af fagforeningerne 3F, FOA, Byggefagene, Træ-Industri-Byg (snart en del af 3F) og NNF går på efterløn. De er dog ikke så syge, at de kan få førtidspension.

Omkring 40 % er tvunget til at vælge efterløn, fordi de er arbejdsløse. Ellers ville de miste dagpengene og havne på kontanthjælp – mange vil endda i ”det sorte hul” med en indtægt på 0,00 kr. pga. ejerbolig eller en ægtefælle, der arbejder.

Mange vil i øvrigt gerne fortsætte i jobbet efter 60 år. Men kun hvis arbejdsbelastningen bliver mindre, viser undersøgelser.

En god løsning er nedsat arbejdstid, f. eks. 25 timers arbejde om ugen. ”Gulerødderne” for at vælge en sådan senior-ordning skal forbedres! Jeg vil derfor foreslå, at man skal kunne få et beløb fra staten, der svarer til dagpenge, for de sidste 12 timer. Og man skal stadig kunne optjene den skattefri præmie på 141.000 kr, fordi man ikke vælger efterløn.

Titusinder vil vælge sådan en seniorordning i stedet for fuldtids-efterløn. Herved sparer staten penge. Samtidig får vi flere hænder på arbejdsmarkedet, når vi om nogle år kommer til at mangle arbejdskraft pga. små ungdomsårgange.

Men det skal være frivilligt – og retten til gå på fuldtids-efterløn skal bevares.

Landets økonomiske problemer må løses på andre måder end ved at fjerne efterlønnen.

Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører

Fra 3F’s hjemmeside 14. juli 2010.

Dette indlæg blev udgivet i Efterløn. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.