Bedre vilkår for arbejdsfordeling – bl. a. med uddannelse

Lønmodtagere på arbejdsfordeling – hvor man f. eks. arbejder hveranden uge og er på dagpenge hveranden uge – skal efter SFs mening slippe for at søge andet arbejde imens. De har jo i forvejen en arbejdsgiver og håbet er, at virksomheden kommer op på fuld styrke igen. Ugerne på dagpenge skal heller ikke trækkes fra i dagpengeperioden på 4 (snart 2) år, men i stedet være såkaldt “død” periode.

På grund af den økonomiske krise er over 10.000 lønmodtagere på arbejdsfordeling, hvor de f. eks. arbejder hver anden uge og er på dagpenge hver anden uge. Det er absurd, at de skal søge arbejde i dagpenge-ugerne, da de jo har en arbejdsgiver i forvejen og håbet er, at de kommer tilbage på fuld tid! Vi foreslår derfor, at de skal fritages for at være aktive arbejdssøgende.. Men de har dog stadig pligt til at tage imod et ordinært job.

Men SF mener også, at når der aftales nye arbejdsfordelinger, skal arbejdsgiveren og tillidsrepræsentant/fagforening altid tage stilling til i aftalen, om man kan benytte tiden med arbejdsfordeling til efteruddannelse i op til 6 uger, hvor man kan få 125 procent dagpenge. Dermed kan arbejdsfordelingen også forlænges med 6 uger.

Vi vil gerne inspirere til, at nedgangen i arbejdsmængden udnyttes til fremadrettet efteruddannelse, som der måske ikke var tid til mens ordrebøgerne var fulde. Ender det med, at man efter arbejdsfordelingen alligevel bliver fyret, skal det ikke påvirke de uddannelsesrettigheder som man har som ledig – og som vi for øvrigt også mener skal udvides.

I øvrigt mener vi, at perioden på arbejdsfordeling og eventuelt uddannelse i den forbindelse skal tælle som ”død periode” i forhold de 4 års dagpengeret og i forhold til de 30 uger, man har ret til på supplerende dagpenge. I dag trækkes uger med dagpenge under arbejdsfordeling fra i den samlede dagpengeperiode.

Det er meget glædeligt, at 3F kalder vores forslag for ”knaldgodt”. Forslaget 1. behandles i Folketinget tirsdag 12. maj.

I øvrigt mener vi også, at der skal være mulighed for arbejdsfordeling på op til 26 uger uden at man skal indsende ansøgning om det efter 13 uger.

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.