Bedre forhold for arbejdsløse:
Lad a-kasserne overtage de første 9 måneder

A-kasserne er ofte bedre til at hjælpe arbejdsløse end jobcentrene. Simpelthen fordi a-kasserne kender medlemmerne, deres kvalifikationer og jobmulighederne i det regionale område bedst. Derfor foreslår SF nu, at de a-kasser, der ønsker det, skal have ret til at overtage ansvaret for ledige medlemmer de første ni måneder. I den periode skal den arbejdsløse fritages for at møde i jobcentret. Og a-kasserne skal vel at mærke have tilført et beløb der svarer til det, som kommunen ville have brugt hvis jobcentret havde haft opgaven.

Forslaget fra SF kommer til debat i Folketinget tirsdag den 12. maj.

Samtidig foreslår vi, at a-kassen skal udarbejde den første individuelle handleplan for den arbejdsløse. I dag sker aktiveringen efter 9 måneders ledighed. Vi foreslår at det i rykkes frem til efter 6 måneders ledighed, da krisen og de mange fyringer betyder at et stigende antal arbejdsløse har brug for omskoling eller efteruddannelse.

Vi mener også, at der skal være større metodefrihed. Hvis man f. eks. vurderer, at en arbejdsløs i løbet af en kortere periode kan finde job ved sin egen aktive jobsøgning, skal vedkommende kunne fritages for at deltage i samtaler. Det frigør ressourcer, som kan bruges på andre ledige, der har større behov.

Hvorfor er forslaget lavet på den måde, at den enkelte a-kasse kan beslutte om den vil overtage ansvaret for ledige de første 9 måneder? Simpelthen fordi ingen a-kasser skal have ændringen tvunget ned over hovedet. Bl.a. er der nogle a-kasser, der kun har kontorer i København og Århus og som måske ikke vil bruge muligheden.

Eigil Anderse, arbejdsmarkedsordfører SF

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.