Arbejdstilsynet blev reddet med hjælp fra SF

Finansloven for 2015 rummer en god nyhed for arbejdsmiljøet: Vi har reddet Arbejdstilsynet fra at skulle fyre i stor stil.

Arbejdstilsynet stod efter regeringens finanslovsforslag til at skulle miste 80 mill. kr. i 2016. Dette ville betyde, at man allerede i midten af 2015 skulle fyre 123 medarbejdere, fordi de ansatte har et opsigelsesvarsel, som naturligvis skal overholdes.

Resultatet ville have været en katastrofal svækkelse af kontrollen med det danske arbejdsmiljø. Arbejdsgiverne ville nærmest få frit spil når de mærkede, at kontrollen var blevet kraftigt forringet. Risikoen for opdagelse ville blive minimal, så de med sindsro kunne lade dårligt arbejdsmiljø fortsætte. En rigtig dårlig cirkel ville være sat i gang i arbejdsgiver-kredse, til stor skade for de danske lønmodtagere. Det kræver soleklart mandskab, hvis Arbejdstilsynet f. eks. skal afsløre dårligt psykisk arbejdsmiljø eller forhindre ulykker på mange livsfarlige byggepladser.

For SF har det været afgørende vigtigt at få nedskæringen i Arbejdstilsynet forhindret ved finanslovs-forhandlingerne. Og det lykkedes heldigvis! Tilsynet får igen en stor bevilling fra Forebyggelsesfonden i 2016 – og arbejdsgiverne får ikke lov til at køre på frihjul.

Til gengæld bliver arbejdsmiljø et tema i den kommende valgkamp til Folketinget: Vil et flertal i Folketinget skaffe pengene til Arbejdstilsynet for 2017? Det kommer partierne til at skulle sige ja eller nej til.

SF’s holdning er klar, fuldstændig ligesom ved denne finanslov: Selvfølgelig skal Arbejdstilsynet ikke skæres ned. Men se dig godt for, når du skal stemme. Vælgernes kryds bliver afgørende for Arbejdstilsynets og arbejdsmiljøets fremtid de næste fire år.

Trykt i JP Århus fredag 21. november 2014.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmiljø og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.