Arbejdsgivere skal hjælpe med at redde de unge

Vi er virkelig ved at tabe en generation af unge på gulvet. Nu er vi nået op på 10.000 lærlinge, der mangler en praktikplads. Det er skrækkeligt – og en stigning på 22% i løbet af det seneste år. Samfundet er langt fra at opfylde målet om, at mindst 95% af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse.

Gør virksomhederne nok for at ansætte lærlinge i praktik? Bestemt ikke. En ny undersøgelse viser, at syv ud af ti virksomheder slet ingen lærlinge har! De risikerer, at de om nogle år slet ikke kan få den uddannede arbejdskraft, som de ønsker.

Men også på andre måder er det godt for en arbejdsgiver at oprette praktikpladser. Det kom frem i et interessant tema i Århus Stiftstidende den 21. februar om virksomhedernes sociale ansvar. Flere erhvervsledere slog fast, at det gavner virksomhedernes ”brand” og deres bundlinje at vise socialt ansvar, hvilket bl.a. kan ske ved at tage lærlinge i praktik.

Men alligevel halter det meget – på trods af en bonus til arbejdsgiveren på 70.000 kr. pr. plads og refusion af løn under skoleophold fra Arbejdsgivernes Elev Refusion. Selv med disse lokkemidler er der ikke pladser nok

Heldigvis er der kommuner, som er tæt på 95 % målet. I spidsen ligger en række nordsjællandske kommuner, tæt fulgt af kommuner i Vestjylland. I Lemvig får 91,7 % en uddannelse efter folkeskolen. Hvad er opskriften? Optimal vejledning og et lokalt erhvervsliv der bakker op, viser socialt ansvar og skaffer praktikpladser.

Men der er brug for endnu mere. Regeringen arbejder derfor på at lave en praktikpladsgaranti. Og i SF mener vi, at hver gang kommuner, regioner eller staten udbyder et arbejde af en vis størrelse til et privat firma, skal den offentlige arbejdsgiver kræve en ”social klausul” i kontrakten, som bl.a. sikrer at der er lærlinge ansat. Det er det, som bl.a. Århus kommune er i gang med.

Vi må også styrke det opsøgende arbejde over for arbejdsgiverne. Og så længe vi ikke kan få arbejdsgiverne til at oprette tilstrækkeligt mange praktikpladser, er skolepraktik et godt og nødvendigt alternativ.

Men praktik på en rigtig arbejdsplads er og bliver det bedste. Derfor vil jeg opfordre arbejdsgiverne til at vise socialt ansvar og hjælpe de unge med en uddannelse – og hjælpe samfundet med at løse et kæmpe problem.

Trykt i Århus Stiftstidende søndag 18. marts 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Aktivering / uddannelse, Unge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *