Arbejdsgiver-forslag vil medføre flere fattige og hjemløse i Århus

Af Eigil Andersen, Århus, folketingsmedlem for SF, og Jesper van der Schaft, modtager af Århus Kommunes handicappris 2014

Uligheden i Aarhus er desværre vokset. Århus Stiftstidende fortæller, at antallet af fattige er blevet fordoblet til 11 procent i perioden siden 1986.

Fattigdommen i Aarhus vil vokse yderligere, hvis det lykkes for nogle af partiet Venstres venner – Dansk Arbejdsgiverforening – at få gennemført et nyt forslag. Arbejdsgiverne vil gå på rov hos 350.000 mennesker, der i forvejen har nogle af de laveste indtægter i samfundet. Deres lave indtægt skal beskæres, mener DA.

Forslaget er vanvittig asocialt og uretfærdigt. Syge, førtidspensionister og arbejdsløse på kontanthjælp har brug for pengene for at leve et værdigt liv.

Tænk bare på en kontanthjælpsmodtager (over 30 år), hvis indtægt i dag er 10.849 kr. før skat. Hun skal efter arbejdsgivernes forslag miste 1.800 kr. pr. måned. Det er rystende, for det er en næsten umulig opgave at leve for 9.041 kr. pr. måned. Heraf skal betales skat, husleje, mad, tøj, sko, rengøringsartikler, buskort osv. Både huslejer og madvarer er dyre i Danmark – og der skal også være råd til at få noget at spise sidst på måneden!

Der er stor risiko for, at en sådan kontanthjælpsmodtager må give op og ender på gaden som hjemløs. Det kan vi som samfund ikke være bekendt.

Men også syge og førtidspensionister rammes hårdt af arbejdsgivernes forslag. Det er mennesker, der f. eks. er blevet hjerneskadet, har en alvorlig psykisk lidelse, har brækket ryggen eller er ramt af den dødelige sygdom sclerose. Alligevel skal de efter forslaget miste 4.400 kr. om måneden, så de kommer ned på 13.515 kr. pr. måned før skat. En urimelig lav indtægt, som den handicappede er nødt til klare sig for i måske 20-25 år. Husk det er tilfældigt hvem af os, der bliver ramt af kronisk sygdom eller udsættes for en ulykke.

Men bliver denne politik så også Venstres politik? Det kan nemt ske! Venstre har jo før slået nogle gevaldige politiske kolbøtter. Tænk på, at Lars Løkke støttede den 5-årige efterløn – lige indtil han som statsminister pludselig foreslog i en nytårstale, at efterlønnen skulle afskaffes. Efterfølgende blev efterlønnen voldsomt forringet i samarbejde med Dansk Folkeparti. På samme måde kan forslagene om at skære markant i kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspension også sagtens blive Venstres politik.

Trykt i Århus Stiftstidende mandag 11. maj 205.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmarked generelt og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.